CHAPTER 3 Cells: The Living Units

Helpfulness: +11
Set Details Share
created 5 years ago by SuperNerdo
64,449 views
CHAPTER 3 Cells: The Living Units multiple choice exam
updated 5 years ago by SuperNerdo
Grade levels:
College: First year, College: Second year, College: Third year, College: Fourth year
show moreless
Page to share:
Embed this setcancel
COPY
code changes based on your size selection
Size:
X
Show:
1

1) Which of the following is true regarding the generation of a membrane potential?

A) Both potassium and sodium ions can ʺleakʺ through the cell membrane due to diffusion.

B) In the polarized state, sodium and potassium ion concentrations are in static equilibrium.

C) The maintenance of the potential is based exclusively on diffusion processes.

D) When the sodium-potassium pump is activated, potassium is pumped into the cell twice
as fast as the sodium is pumped out, thus causing the membrane potential.

Answer: A

2

2) Transcytosis is ________.

A) combining an endosome with a lysosome and degrading or releasing the contents

B) transporting an endosome from one side of a cell to the other and releasing the contents
by exocytosis

C) recycling the contents of the endosome back to the surface of the cell

D) storing the contents of the endosome

Answer: B

3

3) in certain kinds of muscle cells, calcium ions are stored ________.

A) in the smooth ER
B) in the rough ER
C) in both smooth and rough ER
D) in the cytoplasm

Answer: A

4

4) The RNA responsible for bringing the amino acids to the ʺfactoryʺ site for protein formation is
the ________.

A) rRNA
B) mRNA
C) tRNA
D) ssRNA

Answer: C

5

5) A red blood cell placed in pure water would ________.

A) shrink

B) swell initially, then shrink as equilibrium is reached

C) neither shrink nor swell

D) swell and burst

Answer: D

6

6) The plasma membrane is ________.

A) a single-layered membrane that surrounds the nucleus of the cell

B) a double layer of protein enclosing the plasma

C) the phospholipid bilayer surrounding the cell

D) a membrane composed of tiny shelves or cristae

Answer: C

7

7) Which of these is not a function of the plasma membrane?

A) It is selectively permeable.

B) It prevents potassium ions from leaking out and sodium ions from crossing into the cell.

C) It acts as a site of cell-to-cell interaction and recognition.

D) It encloses the cell contents.

Answer: B

8

8) Which structures are fingerlike projections that greatly increase the absorbing surface of cells?

A) stereocilia
B) microvilli
C) cilia
D) flagella

Answer: B

9

9) Which of the following statements is correct regarding diffusion?

A) The rate of diffusion is independent of temperature.

B) The greater the concentration of gradient, the faster the rate of diffusion.

C) Molecular weight of a substance does not affect the rate of diffusion.

D) The lower the temperature, the faster the diffusion rate.

Answer: B

10

10) Cell junctions that promote the coordinated activity of cells by physically binding them
together into a cell community include all of the following except ________.

A) gap junctions
B) desmosomes
C) peroxisomes
D) tight junctions

Answer: C

11

11) If cells are placed in a hypertonic solution containing a solute to which the membrane is
impermeable, what could happen?

A) The cells will swell and ultimately burst.

B) The cells will lose water and shrink.

C) The cells will shrink at first, but will later reach equilibrium with the surrounding
solution and return to their original condition.

D) The cells will show no change due to diffusion of both solute and solvent.

Answer: B

12

12) Which of the following is not a subcellular structure?

A) intercellular material
B) membranes
C) cytoplasm
D) organelles

Answer: A

13

13) Once solid material is phagocytized and taken into a vacuole, which of the following
statements best describes what happens?

A) A ribosome enters the vacuole and uses the amino acids in the ʺinvaderʺ to form new
protein.

B) A lysosome combines with the vacuole and digests the enclosed solid material.

C) The vacuole remains separated from the cytoplasm and the solid material persists
unchanged.

D) Nitrogen enters the vacuole and ʺburnsʺ the enclosed solid material.

Answer: B

14

14) Riboswitches are folded RNAs that act as switches to turn protein synthesis on or off in
response to _________.

A) changes in the environment
B) specific tRNAs
C) specific codes from the DNA
D) presence or absence of ubiquitins

Answer: A

15

15) Which of the following is a function of a plasma membrane protein?

A) circulating antibody
B) molecular transport through the membrane
C) forms a lipid bilayer
D) oxygen transport

Answer: B

16

16) Which of the following statements is correct regarding RNA?

A) Messenger RNA, transfer RNA, and ribosomal RNA play a role in protein synthesis.

B) If the base sequence of DNA is ATTGCA, the messenger RNA template will be
UCCAGU.

C) There is exactly one specific type of mRNA for each amino acid.

D) rRNA is always attached to the rough ER.

Answer: A

17

17) Which of the following would not be a constituent of a plasma membrane?

A) glycolipids
B) messenger RNA
C) glycoproteins
D) phospholipids

Answer: B

18

18) Mitosis ________.

A) is the formation of sex cells
B) produces nucleus replication
C) creates diversity in genetic potential
D) always results in division of a cell

Answer: B

19

19) The electron microscope has revealed that one of the components within the cell consists of
microtubules arranged to form a hollow tube. This structure is ________.

A) centrosome
B) centriole
C) chromosome
D) ribosome

Answer: B

20

20) Which of these is an inclusion, not an organelle?

A) melanin
B) lysosome
C) microtubule
D) cilia

Answer: A

21

21) Hyperplasia means __________.

A) programmed cell death

B) abnormalities in cell structure

C) a condition where the cell overproduces ʺcell glueʺ

D) accelerated growth

Answer: D

22

22) If the nucleotide or base sequence of the DNA strand used as a template for messenger RNA
synthesis is ACGTT, then the sequence of bases in the corresponding mRNA would be
________.

A) TGCAA
B) ACGTT
C) UGCAA
D) GUACC

Answer: C

23

23) Which of the following is true regarding cells in humans?

A) Organelles are independent life forms.

B) Maximum cell diameter is limited to 2 micrometers.

C) Cells can be as long as 1 meter.

D) All cells of an adult have a very short life span.

Answer: C

24

24) Phospholipids ________.

A) are exclusively hydrophilic molecules

B) contain polar tails and nonpolar head groups

C) are both hydrophilic and hydrophobic in nature

D) form the lipid bilayer, with tails directed to the outside

Answer: C

25

25) Passive membrane transport processes include ________.

A) movement of a substance down its concentration gradient

B) movement of water from an area of low concentration to an area of high concentration

C) consumption of ATP

D) the use of transport proteins when moving substances from areas of low to high
concentration

Answer: A

26

26) Enzymes called _________ destroy the cellʹs DNA and cytoskeleton, producing a quick death
to the cell.

A) ubiquitins
B) cyclins
C) caspases
D) DNA polymerase III

Answer: C

27

27) Mitochondria ________.

A) are always the same shape

B) are single-membrane structures involved in the breakdown of ATP

C) contain some of the DNA and RNA code necessary for their own function

D) synthesize proteins for use outside the cell

Answer: C

28

28) Ribosomes, endoplasmic reticulum, and the Golgi apparatus functionally act in sequence to
synthesize and modify proteins for secretory use (export) only, never for use by the cell. This
statement is ________.

A) false; proteins thus manufactured are for use inside the cell only

B) false; integral cell membrane proteins are also synthesized this way

C) false; lipids, not proteins, are synthesized this way

D) true

Answer: B

29

29) Peroxisomes ________.

A) also called microbodies, contain acid hydrolases

B) are able to detoxify substances by enzymatic action

C) function to digest particles ingested by endocytosis

D) sometimes function as secretory vesicles

Answer: B

30

30) DNA replication ________.

A) can also be called mitosis
B) is spontaneous, not requiring enzyme action
C) takes place during interphase of the cell cycle
D) occurs only in translationally active areas

Answer: C

31

31) Which statement is the most correct regarding transcription/translation?

A) The nucleotide sequence in a mRNA codon is an exact copy of the DNA triplet that
coded for it.

B) The nucleotide sequence in a mRNA codon is an exact copy of the DNA triplet that
coded for it except that uracil is substituted for thymine.

C) The nucleotide sequence in a tRNA anticodon is an exact copy of the DNA triplet that
coded for it.

D) The nucleotide sequence in a tRNA anticodon is an exact copy of the DNA triplet that
coded for it except that uracil is substituted for thymine.

Answer: D

32

32) In the maintenance of the cell resting membrane potential ________.

A) extracellular sodium levels are high

B) cells are more permeable to Na+ than K+

C) the steady state involves only passive processes in all cells

D) the inside of the cell is positive relative to its outside

Answer: A

33

33) Which of the following is a concept of the cell theory?

A) Simple cells can arise spontaneously from rotting vegetation.

B) A cell is the basic structural and functional unit of living organisms.

C) The subcellular organelle is the basic unit of life.

D) Only higher organisms are composed of cells.

Answer: B

34

34) Cells are composed mainly of ________.

A) carbon, potassium, sodium, nitrogen
B) carbon, sodium, nitrogen, calcium
C) calcium, oxygen, sodium, potassium
D) carbon, hydrogen, nitrogen, oxygen

Answer: D

35

35) Which of the following is a principle of the fluid mosaic model of cell membrane structure?

A) Phospholipids form a bilayer that is largely impermeable to water-soluble molecules.

B) Phospholipids consist of a polar head and a nonpolar tail made of three fatty acid chains.

C) The lipid bilayer is a solid at body temperature, thus protecting the cell.

D) All proteins associated with the cell membrane are contained in a fluid layer on the
outside of the cell.

Answer: A

36

36) Which of the following statements is most correct regarding the intracellular chemical signals
known as ʺsecond messengersʺ?

A) Second messengers act through receptors called K-proteins.

B) Second messengers usually inactivate protein kinase enzymes.

C) Cyclic AMP and calcium may be second messengers.

D) Second messengers usually act to remove nitric oxide (NO) from the cell.

Answer: C

37

37) The main component of the cytosol is ________.

A) proteins
B) sugars
C) salts
D) water

Answer: D

38

38) Lysosomes ________.

A) are always used for the cell to ʺcommit suicideʺ

B) contain acid hydrolases that are potentially dangerous to the cell

C) maintain a highly alkaline internal environment

D) are the major site of protein synthesis

Answer: B

39

39) The endomembrane system is ________.

A) a system by which cells are riveted together by desmosomes

B) an interactive system of organelles whose membranes are physically or functionally
connected

C) the process by which bacteria took up residence in ancient cells

D) a system of hydrophilic lipid monolayers that surround many cell organelles

Answer: B

40

40) The functions of centrioles include ________.

A) organizing the mitotic spindle in cell division

B) providing a whiplike beating motion to move substances along cell surfaces

C) serving as the site for ribosomal RNA synthesis

D) producing ATP

Answer: A

41

41) A gene can best be defined as ________.

A) a three-base triplet that specifies a particular amino acid

B) noncoding segments of DNA up to 100,000 nucleotides long

C) a segment of DNA that carries the instructions for one polypeptide chain

D) an RNA messenger that codes for a particular polypeptide

Answer: C

42

42) Extracellular matrix is ________.

A) composed of strands of actin protein

B) the most abundant extracellular material

C) a type of impermeable cell junction found in epithelia

D) not present in connective tissue

Answer: B

43

43) Crenation is likely to occur in ________.

A) blood cells in an isotonic solution
B) blood cells in a hypotonic solution
C) blood cells in a hypertonic solution
D) blood cells in blood plasma

Answer: C

44

44) Some hormones enter cells via ________.

A) exocytosis
B) endocytosis
C) pinocytosis
D) receptor-mediated endocytosis

Answer: D

45

45) If a tRNA had an AGC anticodon, it could attach to a(n) ________ mRNA codon.

A) AUG
B) UCG
C) TCG
D) UGA

Answer: B

46

If you have any questions or notice any mistakes,
Please message me. I will try to reply within 48 hours.
Thank you for taking the time to view my notecards!

Good luck in your class!


Related pages


cat arteries and veinsmidwestern state capitalsinfrared waves are often called heat waves because theyanatomy and physiology digestive system examthe trachea is _____ to the esophagusabnormal hardening of the walls of an artery or arterieskotler keller marketing management 14ekingdom of organismthe sequence of developmental milestones proceeds as followslead fluoroscopymicrobiology final exam reviewmucosal folds in the stomach wall are calledwhere is chyme producedhow to draw dna replicationwallenberg testappendages of the skinwhat blood vessels supply blood to the hearttongue rolling genotypecasket covers clothanatomy and physiology pictureshesi vocabulary wordselbow surface anatomysolubility quizpancreatic enzymes that digest proteintransitional epithelium characteristicsresting neuron chargeurine castswhat is the prodromal period of an infectious diseasefederal reserve money supply graphsuffix inflammationhemopoiesis occurs inwhat is a true breeding plantjean piaget stages of cognitive developmenttumor nomenclaturestructure of a typical neuronresting neuronepinephrine and blood glucoseprominent column of bertinarterial systolewest coast vascularmemorize the 20 amino acidsmesenchymal cells are most commonly found inwhat is autosome in biologytemperate forest climate graphlabeled heart dissectionthe term meaning an absence of spontaneous respiration isan important feature of client centered therapy isadrenal gland secretes what hormonespinal reflex definitionepithelial and connective tissue identification picturesunits of stroke volumethe exchange of oxygen and carbon dioxide is calledacellular infectious agentsdoes proteus mirabilis ferment lactoseleft subcostal incisionwhich of the following statements is incorrect regarding prokaryotic cellsquestions to kill a mockingbirdsickle cell anemia karyotypefederal reserve money supply graphthe pancreas secretes digestive enzymes into the _____heart veins and arteries diagramsirs.sksokazaki fragments are formed because dna replicationthe ventral body cavitytype of vertebrae containing foraminaileum diagramwhich plasma constituent is the main contributor to osmotic pressureafferent lymph vesselscirculatory and respiratory systemendocrine anatomy quizmyelin sheath is formed bywhich of the following are purinesbones of the vertebraeorientation and directional terms anatomy quizthe autonomic nervous system includeswhat causes anuriadescribe muscular dystrophythe process of transduction usually begins