CHAPTER 1 The Human Body: An Orientation

Helpfulness: +28
Set Details Share
created 5 years ago by SuperNerdo
89,395 views
CHAPTER 1 The Human Body: An Orientation Multiple choice exam
updated 5 years ago by SuperNerdo
Grade levels:
College: First year, College: Second year, College: Third year, College: Fourth year
show moreless
Page to share:
Embed this setcancel
COPY
code changes based on your size selection
Size:
X
Show:
1

1) Histology would be best defined as a study of________.

A) cells
B) tissues
C) cell chemistry
D) the gross structures of the body

Answer: B

2

2) The study of the heart may incorporate many aspects of anatomy but as a whole you would
say it is __________ anatomy.

A) microscopic
B) gross
C) developmental
D) systemic

Answer: B

3

3) An increased rate of breathing as a result of an increased buildup of carbon dioxide in the
bloodstream would be best described as an example of ________.

A) maintaining boundaries
B) excretion of metabolic waste
C) responsiveness
D) metabolism

Answer: B

4

4) Normal body temperature is ________ degrees centigrade.

A) 98
B) 68
C) 47
D) 37

Answer: D

5

5) If you consider your home air conditioner in terms of homeostasis then the wall thermostat
would be the ________.

A) control center
B) receptor
C) effector
D) variable

Answer: A

6

6) The main, general purpose of negative feedback is ________.

A) to control all body system tissues
B) to maintain homeostasis
C) to keep the bodyʹs sugar high
D) to regulate excretion

Answer: B

7

7) ________ is the specific name for the hip region.

A) Manus
B) Inguinal
C) Pedal
D) Coxal

Answer: D

8

8) An oblique cut is one that ________.

A) is cut horizontal right and left

B) is cut diagonally between the vertical and horizontal

C) is cut vertical right and left

D) is cut perpendicular to vertical and horizontal

Answer: B

9

9) The heart lies in the ________ cavity.

A) superior mediastinal
B) pleural
C) dorsal
D) pericardial

Answer: D

10

10) The cavities housing the eyes are called __________ cavities.

A) frontal
B) cranial
C) nasal
D) orbital

Answer: D

11

11) A structure that is composed of two or more tissues would be ________.

A) a complex tissue
B) an organ system
C) an organ
D) a complex cell

Answer: C

12

12) ________ cavities are spaces within joints.

A) Nasal
B) Synovial
C) Orbital
D) Oral

Answer: B

13

13) Which of the following would not be functional characteristics of life?

A) movement
B) responsiveness to external stimuli
C) maintenance of boundaries
D) decay

Answer: D

14

14) ________ means toward or at the back of the body, behind.

A) Anterior
B) Lateral
C) Distal
D) Dorsal

Answer: D

15

15) The single most abundant chemical substance of the body, accounting for 60 to 80% of body
weight, is ________.

A) oxygen
B) protein
C) water
D) hydrogen

Answer: C

16

16) The posterior side of the patella would be called ________.

A) sural
B) crural
C) antecubital
D) popliteal

Answer: D

17

17) Which of the following statements is true concerning feedback mechanisms?

A) Positive feedback mechanisms always result in excessive damage to the host.

B) Negative feedback mechanisms tend to increase the original stimulus.

C) Negative feedback mechanisms work to prevent sudden severe changes within the body.

D) Blood glucose levels are regulated by positive feedback mechanisms.

Answer: C

18

18) The anatomical position is characterized by all of the following except ________.

A) body erect
B) arms at sides
C) palms turned posteriorly
D) thumbs pointed laterally

Answer: C

19

19) A good example of a positive feedback mechanism would be ________.

A) body temperature regulation
B) regulating glucose levels in the blood
C) enhancement of labor contractions
D) blood calcium level regulation

Answer: C

20

20) A parasagittal plane is ________.

A) a transverse cut just above the knees

B) two cuts dividing the body into left and right halves

C) any sagittal plane except the median

D) any cut dividing the body into anterior and posterior

Answer: C

21

21) Which of the following organs or structures would be found in the left iliac region?

A) appendix
B) stomach
C) liver
D) intestines

Answer: D

22

22) The parietal pleural would represent a serous membrane ________.

A) covering individual lungs
B) lining the thoracic cavity
C) covering the heart
D) lining the abdominal cavity

Answer: B

23

23) Which one of the following systems responds to environmental stimuli

A) endocrine
B) lymphatic
C) immune
D) nervous

Answer: D

24

24) Choose the anatomical topic and definition that is not correctly matched.

A) Gross anatomy: study of structures visible to the eye.

B) Microscopic anatomy: study of structures too small to be seen by the naked eye.

C) Cytology: study of the structures in a particular region.

D) Embryology: study of the changes in an individual from conception to birth.

Answer: C

25

25) Homeostasis is the condition in which the body maintains ________.

A) the lowest possible energy usage

B) a relatively stable internal environment, within limits

C) a static state with no deviation from preset points

D) a dynamic state within an unlimited range

Answer: B

26

26) The lungs are located in the following cavities ________.

A) pleural, ventral, and thoracic
B) mediastinum, thoracic, and ventral
C) pleural, dorsal, and abdominal
D) pericardial, ventral, and thoracic

Answer: A

27

27) Choose the following statement that is not completely correct regarding serous membranes.

A) Serosa are very thin, double-layered structures.

B) Serous membranes are divided into parietal and visceral membranes with a potential
space between the two.

C) Visceral pericardium covers the surface of the heart, and parietal pericardium lines the
walls of the heart.

D) Serous membranes secrete a watery lubricating fluid.

Answer: C

28

28) Place the following in correct sequence from simplest to most complex:
1. molecules
2. atoms
3. tissues
4. cells
5. organ

A) 1-2-3-4-5
B) 2-1-4-3-5
C) 2-1-3-4-5
D) 1-2-4-3-5

Answer: B

29

29) Which of the following imaging devices would best localize a tumor in a personʹs brain?

A) X ray
B) DSA
C) PET
D) MRI

Answer: D

30

30) Which of these is not part of the dorsal cavity?

A) cranial cavity
B) thoracic cavity
C) spinal cord
D) vertebral cavity

Answer: B

31

31) The stomach is located in which abdominopelvic quadrant?

A) right upper
B) right lower
C) left upper
D) left lower

Answer: C

32

32) Which of the following statements is most correct of homeostatic imbalance?

A) It is considered the cause of most diseases.

B) The internal environment is becoming more stable.

C) Positive feedback mechanisms are overwhelmed.

D) Negative feedback mechanisms are functioning normally.

Answer: A

33

33) Subdivisions of anatomy include ________.

A) gross, macroscopic, visual, and microscopic
B) gross, regional, dissection, and surface
C) regional, surface, visual, and microscopic
D) gross, regional, systemic, and surface

Answer: D

34

34) The term pollex refers to the ________.

A) great toe
B) calf
C) fingers
D) thumb

Answer: D

35

35) The dorsal body cavity is the site of which of the following?

A) intestines
B) brain
C) lungs
D) liver

Answer: B

36

36) Select the statement that is most correct.

A) The immune system is closely associated with the lymphatic system.

B) Organ systems operate independently of each other to maintain life.

C) The endocrine system is not a true structural organ system.

D) Organ systems can be composed of cells or tissues, but not both.

Answer: A

37

37) One of the functional characteristics of life is irritability. This refers to ________.

A) indigestible food residues stimulating the excretory system

B) sensing changes in the environment and then reacting or responding to them

C) the nervous system causing all living things to sometimes experience anger

D) the necessity for all organisms to reproduce

Answer: B

38

38) Survival needs of the body include ________.

A) nutrients, water, movement, and reproduction

B) nutrients, water, growth, and reproduction

C) water, atmospheric pressure, growth, and movement

D) nutrients, water, atmospheric pressure, and oxygen

Answer: D

39

39) The frontal plane is also called the ______ plane.

A) vertical
B) oblique
C) coronal
D) median

Answer: C

40

40) The anatomical position is used ________.

A) rarely, because people donʹt usually assume this position

B) as a standard reference point for directional terms regardless of the actual position of the
body

C) only when a body is lying down

D) as the most comfortable way to stand when dissecting a specimen

Answer: B

41

41) A horizontal section through the body is called ________.

A) frontal
B) regional
C) sagittal
D) transverse

Answer: D

42

42) A vertical section through the body, dividing it into left and right, is called ________.

A) frontal
B) regional
C) sagittal
D) transverse

Answer: C

43

43) A vertical section through the body, dividing it into anterior and posterior, is called ________.

A) frontal
B) median
C) sagittal
D) transverse

Answer: A

44

44) Which body cavity protects the nervous system?

A) Cranial
B) Dorsal
C) Vertebral
D) Thoracic

Answer: B

45

If you have any questions or notice any mistakes,
Please message me. I will try to reply within 48 hours.
Thank you for taking the time to view my notecards!

Good luck in your studies!


Related pages


where is the gallbladder located in a fetal pigarteries and veins and capillariesfunction of the subclavian veinovarian ductparts of rotator cuffproper procedure for preparing a wet mountclass midpointsporifera nervous systemchresanto augustlargest buttocksanatomy and physiology exam 2 practicewhat are sounds of korotkoffcharacter list for the book thiefrhodospirillum rubrum morphologyfluid and electrolyte questionscry the beloved country quizwhat does hair do in the integumentary systemwhat color tube for esr testwhat are the four classifications of bonesvaginal orifacemicrobiology lab exam question and answersepinephrine and blood glucoseleeward side definitionanterior horn of lateral ventricledefine homozygous dominantgenus mycobacteriumcolor blindness statstemperate deciduous forest climatographrighting reactions in infantscorrect sequence in the transmission of a neural impulsewhen are the semilunar valves openarousal sports psychologyeffectors of the autonomic nervous systemwhat is oxygen's atomic massformed by the union of the radial and ulnar veinswhat is a synovial cavityaccessory organs to the digestive systemmitosis cardsenzymes in the digestive tract catalyze hydrolysis reactionssmall muscle masses attached to the chordae tendineae are thelatitude range for tropical rainforestdiseases caused by spirillabiceps and brachialisoutermost layer of a plant celllabeled phylogenetic treeandrogens such as testosterone are produced by therichter scale maxsensory modality definitionamoeba transport systemcardiac tetanyis glucose normally found in urinewhat muscle is primarily responsible for preventing foot dropsmall nonpolar hydrophobic molecules50 german verbsparathyroid hormone is antagonistic tosignificance of red blood cells being anucleateflashcards exchangefunction of amoebocytes in spongeswhat kind of cells produce antibodiesnumber of neutrons in platinumwww teenink comtemporal and infratemporal fossaall the nfl teams namesmass extinctions create conditions that promotedean vaughn medical terminology lesson 8alloy mixture or compoundhow many protons and neutrons does magnesium havesplanchnic nervesbiramous appendagea monopolistically competitive firm willsupracondylar ridge of the humeruswhat type of cell is the nucleolus found indamage to the sinoatrial node in humans