Chapter 21 The Immune System / Innate and Adaptive Exam Body Defenses

Helpfulness: +16
Set Details Share
created 7 years ago by SuperNerdo
62,759 views
updated 5 weeks ago by SuperNerdo
Grade levels:
College: First year, College: Second year, College: Third year, College: Fourth year
show moreless
Page to share:
Embed this setcancel
COPY
code changes based on your size selection
Size:
X
Show:
1

Multiple-Choice Questions

1) Which of the following is characteristic of antibodies?
A) carbohydrate structure
B) composed of heavy and light polypeptide chains
C) three binding sites per antibody monomer
D) incapable of being transferred from one person to another

Answer: B

2

2) Which of the following is associated with passive immunity?
A) exposure to an antigen
B) infusion of weakened viruses
C) passage of IgG antibodies from a pregnant mother to her fetus
D) booster shot of vaccine

Answer: C

3

3) Which of the following is not a type of T cell?
A) cytotoxic
B) antigenic
C) helper
D) regulatory

Answer: B

4

4) B lymphocytes develop immunocompetence in the ________.
A) thymus
B) spleen
C) bone marrow
D) lymph nodes

Answer: C

5

5) Which of the following is not a function of the inflammatory response?
A) prevents the spread of the injurious agent to nearby tissue
B) replaces injured tissues with connective tissue
C) disposes of cellular debris and pathogens
D) sets the stage for repair processes

Answer: B

6

6) The redness and heat of an inflamed area are due to a local hyperemia caused by ________.
A) vasodilation
B) vasoconstriction
C) phagocyte mobilization
D) production of complement and interferon

Answer: A

7

7) The antibody molecule is held together by ________ bonds.
A) disulfide
B) hydrogen
C) amino acid
D) sodium

Answer: A

8

8) In clonal selection of B cells, which substance is responsible for determining which cells will eventually become cloned?
A) antigen
B) interferon
C) antibody
D) complement

Answer: A

9

9) Which of the following statements regarding NK cells is a false or incorrect statement?
A) NK cells are a type of neutrophil.
B) NK cells are present in the blood, spleen, lymph nodes, and red bone marrow.
C) NK cells attack cells that display abnormal MHC antigens.
D) NK cells attack cancer cells and virus-infected body cells.

Answer: A

10

10) The process whereby neutrophils and other white blood cells are attracted to an inflammatory site is called ________.
A) diapedesis
B) chemotaxis
C) margination
D) phagocytosis

Answer: B

11

11) Small molecules that bind with self-proteins to produce antigenic substances are called ________.
A) haptens
B) antibodies
C) ions
D) reagins

Answer: A

12

12) Which of the following is the correct sequence of events in phagocytosis?
A) adherence, digestion, killing, ingestion, chemotaxis
B) chemotaxis, ingestion, digestion, adherence, killing
C) chemotaxis, adherence, ingestion, digestion, killing
D) ingestion, adherence, chemotaxis, digestion, killing

Answer: C

13

13) The only T cells that can directly attack and kill other cells are the ________.
A) regulatory cells
B) helper cells
C) cytotoxic cells
D) plasma cells

Answer: C

14

14) Which of the following does not respond to cell-mediated immunity?
A) intracellular pathogens that reside within host cells
B) some cancer cells
C) foreign tissue transplants
D) pathogens in the CNS

Answer: D

15

15) ________ predominate at the sites of chronic infections.
A) Basophils
B) Eosinophils
C) Macrophages
D) B cells

Answer: C

16

16) Interferons ________.
A) are virus-specific, so that an interferon produced against one virus could not protect cells against another virus
B) act by increasing the rate of cell division
C) interfere with viral replication within cells
D) are routinely used in nasal sprays for the common cold

Answer: C

17

17) ________ determine(s) what specific foreign substances our adaptive immune system will be able to recognize and resist.
A) The type of antigen
B) Memory cell production
C) Enzymes present at the time of the invasion
D) Our genes

Answer: D

18

18) Regulatory T cells ________.
A) release cytokines that increase the activity of cytotoxic T cells and activated B cells
B) decrease their activity as antigenic stimulus decreases
C) may function in preventing autoimmune reactions
D) are the most thoroughly understood T cells

Answer: C

19

19) Select the correct definition about tissue grafts.
A) Isografts are between identical twins.
B) Allografts are between different species.
C) Xenografts are between individuals of the same species.
D) Autografts are between two genetically identical individuals.

Answer: A

20

20) Which of the statements below does not describe antigens?
A) Antigens exhibit immunogenicity and reactivity.
B) Antigens only come from microbes.
C) The parts of antigen molecules that initiate immune responses are called epitopes or antigenic determinants.
D) Antigens can include proteins, nucleic acids, lipoproteins, glycoproteins, and certain large polysaccharides.

Answer: B

21

21) ________ are released by activated T cells and macrophages to mobilize immune cells and attract other leukocytes into the area.
A) Cytokines
B) Perforins
C) Interleukin 1 proteins
D) Interleukin 2 proteins

Answer: A

22

22) Which of the following is a part of the second line of defense against microorganisms?
A) keratin
B) cilia
C) gastric juice
D) phagocytes

Answer: D

23

23) Which of the following is characteristic of complete antigens?
A) small molecules
B) reactivity with an antibody
C) contain many repeating chemical units
D) inhibit production of antibodies

Answer: B

24

24) B cells respond to the initial antigen challenge by ________.
A) reducing its size
B) immediately producing antigen-specific antibodies
C) forming of a large number of cells that are unlike the original B cell
D) producing progeny cells that include plasma cells and memory cells

Answer: D

25

25) Graft rejection may be caused by ________.
A) using a xenograft
B) use of immunosuppressive drugs
C) treatment with antilymphocyte serum
D) total body irradiation

Answer: A

26

26) Cancer cells and virus-infected body cells can be killed before activation of adaptive immunity by ________.
A) natural killer cells
B) T lymphocytes
C) B lymphocytes
D) pinocytosis

Answer: A

27

27) Complement proteins and antibodies coat a microorganism and provide binding sites, enabling macrophages and neutrophils to phagocytize the organism. This phenomenon is termed ________.
A) diapedesis
B) agglutination
C) opsonization
D) chemotaxis

Answer: C

28

28) Which of the following is not characteristic of the adaptive immune system?
A) It is antigen-specific.
B) It is systemic.
C) It has memory.
D) It is specific for a given organ.

Answer: D

29

29) Monoclonal antibodies are used for the diagnosis of all of the following except ________.
A) juvenile diabetes
B) hepatitis
C) rabies
D) pregnancy

Answer: A

30

30) Which of the following would be classified as a delayed hypersensitivity reaction?
A) immune complex hypersensitivity
B) anaphylaxis
C) cytotoxic hypersensitivity
D) allergic contact dermatitis

Answer: D

31

31) Innate immune system defenses include ________.
A) B cells
B) T cells
C) plasma cells
D) phagocytosis

Answer: D

32

32) Which of the following statements is incorrect or false?
A) Haptens lack immunogenicity unless attached to protein carriers.
B) Class 1 MHC molecules are built into the plasma membranes of all body cells.
C) Class II MHC molecules appear only on the surface of antigen-presenting cells, thymic cells, and T cells that have been activated by exposure to antigens.
D) MHC proteins are the cell’s identity markers.

Answer: C

33

33) Phagocyte mobilization involves ________.
A) diapedesis, during which cells line up against the capillary wall
B) margination, which is the process of white cell movement through the walls of capillaries into injured tissues
C) mainly neutrophil and macrophage migration into inflamed areas
D) monocytes as the most active phagocyte

Answer: C

34

34) Fever ________.
A) is a higher-than-normal body temperature that is always dangerous
B) decreases the metabolic rate of the body to conserve energy
C) production is regulated by chemicals that reset the body's thermostat to a higher setting
D) causes the liver to release large amounts of iron, which seems to inhibit bacterial replication

Answer: C

35

35) Immunocompetence ________.
A) occurs in one specific organ of the adaptive immune system
B) is the ability of individual cells to recognize a specific antigen by binding to it
C) prevents intercellular communication so that only specific cell types respond to the invader
D) requires exposure to an antigen

Answer: B

36

36) Select the correct statement about the prevention of immune attack on "self."
A) The development of tolerance is specific to B cells only.
B) Neutrophils capable of binding to self-antigens are chemically inactivated.
C) Tolerance to self is due to the action of foreign antigens that inactivate the immune response to one's own tissues.
D) Tolerance is developed during fetal life.

Answer: D

37

37) Select the correct statement about active and passive immunity.
A) Immunological memory is established by passive immunization.
B) A vaccination is an example of the introduction of passive immunity into the body.
C) The antibodies utilized in active immunity are acquired from another organism.
D) Active and passive humoral immunity are both mechanisms of adaptive immunity that use antibodies.

Answer: D

38

38) Cytotoxic T cells ________.
A) are the only T cells that can directly attack and kill other cells
B) require the double recognition signal of I MHC plus II MHC on the target cell in order to function
C) function mainly to stimulate the proliferation of other T cell populations
D) self-destruct once the antigen has been neutralized

Answer: A

39

39) Helper T cells ________.
A) bind tightly to target cells and release a lymphotoxin called perforin
B) often function to decrease the immune response
C) release B7 proteins
D) function in the adaptive immune system activation

Answer: D

40

40) Select the correct statement about immunodeficiency.
A) Severe combined immunodeficiency (SCID) disease is an acquired condition.
B) The causative agent in acquired immune deficiency syndrome (AIDS) is a virus that recognizes CD4 proteins.
C) Hodgkin's disease is a hereditary immunodeficiency found in children.
D) The most common form of immunodeficiency is graft-versus-host (GVH) disease.

Answer: B

41

41) Which of the following is true of immediate hypersensitivities?
A) They are also called type IV hypersensitivities.
B) They are are adaptive immune responses to disease organisms.
C) They include allergic contact dermatitis.
D) They involve IgE antibodies and the release of histamine from mast cells and basophils.

Answer: D

42

42) Delayed hypersensitivities ________.
A) are mediated by B cells
B) include allergic contact dermatitis
C) include anaphylactic shock, a systemic vasodilation that results in inadequate blood delivery to all tissues
D) do not involve T cells

Answer: B

43

43) Natural killer (NK) cells ________.
A) are also called cytotoxic T cells
B) are a type of phagocyte
C) are cells of the adaptive immune system
D) can kill cancer cells before the immune system is activated

Answer: D

44

44) Select the correct statement about antigens.
A) "Self-antigens" is another name for incomplete antigens.
B) The largest type of antigen is called a hapten.
C) Only small antigens exhibit reactivity.
D) One antigen may have many different antigenic determinants and may therefore cause the formation of more than one antibody.

Answer: D

45

45) Clonal selection of B cells ________.
A) occurs during fetal development
B) results in the formation of plasma cells
C) cannot occur in the presence of antigens
D) only occurs in the secondary immune response

Answer: B

46

46) The primary immune response ________.
A) occurs more rapidly and is stronger than the secondary response
B) occurs when memory cells are stimulated
C) is another name for immunological memory
D) has a lag period while B cells proliferate and differentiate into plasma cells

Answer: D

47

47) Select the correct statement about the function of antibodies.
A) Antibodies may directly destroy "invaders."
B) Neutralization is the process by which antibodies cause invading cells to clump together.
C) Complement fixation is the main mechanism by which antibodies provide protection.
D) The most potent agglutinating agent is IgG.

Answer: C

48

48) Which of the following cells is the most critical cell in immunity?
A) B cell
B) helper T cell
C) cytotoxic T cell
D) APC

Answer: B

49

49) Which of the following is not an autoimmune disease?
A) multiple sclerosis
B) type II diabetes
C) systemic lupus erythematosus
D) glomerulonephritis

Answer: B

50

50) Which of the following is not a mechanism for the development of autoimmune disorders?
A) exposure of previously "hidden" self-antigens to the adaptive immune system
B) a second exposure to an allergen
C) mutation followed by the appearance of membrane proteins not previously present
D) cross-reaction of antibodies formed against foreign antigens with self-antigens

Answer: B

51

51) Select the correct statement about complement.
A) An adaptive immune mechanism is often involved in directing complement to its target.
B) Complement can be activated through three pathways: classical, secondary, and alternate.
C) The membrane attack complex consists of complement proteins C3a through C5.
D) Complement proteins C1 through C9 act exclusively in the classical pathway.

Answer: A

52

52) Which of the following is true about the number of binding sites per functional antibody unit?
A) IgD contains 4 binding sites.
B) IgA contains 6 binding sites.
C) IgG contains 6 binding sites.
D) IgM contains 10 binding sites.

Answer: D

53

53) Antibody functions include all of the following except ________.
A) binding and inactivating chemical toxins released by bacteria or other microorganisms
B) cross-linking cell-bound antigens on red blood cells when blood types are properly matched
C) linking soluble antigens together so that they fall out of solution
D) targeting foreign cells so that complement proteins can cause cellular lysis

Answer: B

54

54) Which statement is true about T cells?
A) They usually directly recognize antigens, which then activates a subpopulation of killer cells.
B) Their proliferation is enhanced by interleukins 1 and 2.
C) Once activated, they cannot secrete cytokines.
D) They will develop into cytotoxic T cells if antigen is complexed with class II MHC proteins.

Answer: B

55

55) Toll-like receptors (TLRs) trigger the release of ________ to attract white blood cells to the scene.
A) cytokines
B) histamine
C) prostaglandins
D) complement

Answer: A

56

56) Which of the following is not a method by which antibodies work?
A) neutralizing antigen
B) activating cytokines
C) enhancing phagocytosis
D) agglutinating and precipitating antigen

Answer: B

57

57) What is the role of interferon in defense against disease?
A) protects cells that have not yet been infected by viruses
B) protects cells that have not yet been infected by bacteria
C) activates the complement mechanism
D) activates the inflammatory process

Answer: A

58

58) Which of the following statements is a false or incorrect statement?
A) The lymphoid organs where lymphocytes become immunocompetent are called primary lymph organs. All other lymphoid organs are referred to as secondary lymphoid organs.
B) It is our genes, not antigens, that determine what specific foreign substances our immune system will be able to recognize and resist.
C) After becoming immunocompetent, the naive T cells and B cells are exported to the bone marrow where the encounters with antigens occur.
D) T cells and B cells become fully immunocompetent when they bind with recognized antigens.

Answer: C

59

If you have any questions or notice any mistakes,
Please message me. I will try to reply within 48 hours.
Thank you for taking the time to view my notecards!

Good luck in your class!


Related pages


brain system that maintains cortical alertnesslocation of the heart in the thoraxdermal layer responsible for fingerprintschemical barriers of the immune systemskeletal system flashcardspsychology chapter 1 flashcardsflip microscopyeasy notes anatomy and physiologyzygomycota reproductionhormonal control of spermatogenesis in the human maleobjective lenses of microscopethe most common isotope of carbonfunction of periplasmic spacedescribe saltatory conductionstages of ovulationearth's physical featureschapter 16 ap biology reading guide answersmastering ap biologypurse cover from sutton hoo ship burialwhich of the following statements is true regarding organic moleculesnervous control of gastric secretion is provided byucsd campus sizemonosaccharide monomersimilarities between natural and acquired immunitypectoralis actionloss of vasomotor tonecompare heterozygous and homozygouscalcitonin functionswhat is appendicular skeletonsacs found within the vestibuleblood from the pulmonary veins returns to thedefine sanction sociologyas an endospore a bacteriumsimple spinal reflexphysical examination bookepitrochlearis catmyelinated fiber tractsblood within the pulmonary veins returns to the ________sheep heart disectionmotor neurons of the autonomic nervous systemchapter 46 animal reproductionthe first cervical vertebra is called theskin integrity nursing diagnosiswhich compound is the most soluble in waterthe descending limb of the loop of henletetanus in muscle contractionvehicle transmission of infectiondeep fibular nervethe main forearm extensor is theleft handed genetic inheritanceanatomy & physiology flash cardschapter 1 thinking critically with psychological sciencewhich blood vessel receives blood from the trunk and legskeofeed ng tubeatomic number of flourinethe zona glomerulosa of the suprarenal cortex producespendant cannulawhat results if glucose is metabolized under completely anaerobic conditionswhat controls gene expression in eukaryotessugar chemical formula c6h12o6in the 1848 presidential election the democratic and whig partiesthe events that occur at a neuromuscular junctionlabel humeruswhat was the british policy of impressmenthemispheres otcat muscle dissection picturesparietal serosa definitionchondroitin sulfate is abundant in the matrix ofinsufficient production of adh causesstrong and weak basesan immovable joint is calledwhich organelle plays a role in intracellular digestionprimary function of the uteruswhy does nh3 have a higher boiling point than ph3whelks adaptationscarotid canal skullthe giver test chapters 1 5anatomy and physiology worksheetcharacteristics of eukaryotes and prokaryotes