Chapter 23 The Digestive System Exam

Helpfulness: +53
Set Details Share
created 6 years ago by SuperNerdo
330,949 views
Chapter 23 The Digestive System Exam Multiple choice exam
updated 5 weeks ago by SuperNerdo
Grade levels:
College: First year, College: Second year, College: Third year, College: Fourth year
show moreless
Page to share:
Embed this setcancel
COPY
code changes based on your size selection
Size:
X
Show:
1

1) The mechanical and chemical receptors that control digestive activity are located ________.
A) in the glandular tissue that lines the organ lumen
B) in the walls of the tract organs
C) in the pons and medulla
D) only in the esophagus because this is the only part of the tract that needs to change to accommodate food passage

Answer: B

2

2) The function of the hepatic portal circulation is to ________.
A) carry toxins to the venous system for disposal through the urinary tract
B) collect absorbed nutrients for metabolic processing or storage
C) distribute hormones
D) return glucose to the general circulation when blood sugar is low

Answer: B

3

3) The chemical and mechanical processes of food breakdown are called ________.
A) digestion
B) absorption
C) ingestion
D) secretion

Answer: A

4

4) When we ingest large molecules such as lipids, carbohydrates, and proteins, they must undergo catabolic reactions whereby enzymes split these molecules. This series of reactions is called ________.
A) absorption
B) secretion
C) chemical digestion
D) mechanical digestion

Answer: C

5

5) The sheets of peritoneal membrane that hold the digestive tract in place are called ________.
A) mesenteries
B) lamina propria
C) serosal lining
D) mucosal lining

Answer: A

6

6) From the esophagus to the anal canal, the walls of every organ of the alimentary canal are made up of the same four basic layers. Arrange them in order from the lumen.
A) muscularis externa, serosa, mucosa, and submucosa
B) serosa, mucosa, submucosa, and muscularis externa
C) submucosa, serosa, muscularis externa, and mucosa
D) mucosa, submucosa, muscularis externa, and serosa

Answer: D

7

7) Which of the following is not a factor that helps create the stomach mucosal barrier?
A) thick coating of bicarbonate-rich mucus
B) tight junctions of epithelial mucosa cells
C) replacing of damaged epithelial mucosa cells
D) rennin

Answer: D

8

8) What part of the tooth bears the force of chewing?
A) crown
B) enamel
C) pulp
D) cementum

Answer: B

9

9) The capillaries that nourish the epithelium and absorb digested nutrients lie in the ________.
A) muscularis mucosae
B) serosa
C) adventitia
D) lamina propria

Answer: D

10

10) Which hormone causes an increased output of enzyme-rich pancreatic juice and stimulates gallbladder contraction to release bile?
A) gastrin
B) secretin
C) cholecystokinin CCK
D) gastric inhibitor peptide

Answer: C

11

11) Choose the incorrect statement regarding bile.
A) Bile is both an excretory product and a digestive secretion.
B) Bile functions to emulsify fats.
C) Bile functions to carry bilirubin formed from breakdown of worn-out RBCs.
D) Bile contains enzymes for digestion.

Answer: D

12

12) The absorptive effectiveness of the small intestine is enhanced by increasing the surface area of the mucosal lining. Which of the following accomplish this task?
A) plicae circulares and intestinal villi
B) the vast array of digestive enzymes
C) Brunner's glands
D) the rugae

Answer: A

13

13) Select the statement that is true concerning primary teeth.
A) There are 27 primary teeth, and the molars are permanent.
B) There are 24 primary teeth, and no new primary teeth appear after 13 months.
C) There are 20 primary teeth, and by 24 months of age most children have all 20.
D) There are 32 primary teeth, and most children lose these teeth due to decay because they are never very strong.

Answer: C

14

14) Which of the following is true concerning the number and type of permanent teeth?
A) There are 32 permanent teeth, and the wisdom teeth are the last to emerge.
B) There are 27 permanent teeth, and the first molars are usually the last to emerge.
C) The number of permanent teeth is always equal to the number of primary teeth.
D) The number of upper permanent teeth is not equal to the number of lower permanent teeth.

Answer: A

15

15) Which of the following is not true of saliva?
A) cleanses the mouth
B) contains enzymes that begin the breakdown of proteins
C) moistens food and aids in compacting of the bolus
D) dissolves food chemicals so they can be tasted

Answer: B

16

16) The salivary glands are composed of which two types of secretory cells?
A) goblet cells and squamous epithelial cells
B) parietal cells and glial cells
C) serous cells and mucous cells
D) cuboidal epithelium and ciliated columnar cells

Answer: C

17

17) The solutes contained in saliva include ________.
A) only salts and minerals
B) only proteases and amylase
C) mucin, lysozyme, electrolytes, salts, and minerals
D) electrolytes, digestive enzyme, mucin, lysozyme, wastes, and IgA

Answer: D

18

18) In addition to storage and mechanical breakdown of food, the stomach ________.
A) initiates protein digestion and denatures proteins
B) is the first site where absorption takes place
C) is the only place where fats are completely digested
D) is the first site where chemical digestion of starch takes place

Answer: A

19

19) Chyme is created in the ________.
A) mouth
B) stomach
C) esophagus
D) small intestine

Answer: B

20

20) Hydrochloric acid is secreted by which of the secretory cells of the stomach?
A) chief cells
B) parietal cells
C) serous cells
D) mucous neck cells

Answer: B

21

21) Gastrin, histamine, endorphins, serotonin, cholecystokinin, and somatostatin are hormones or paracrines that are released directly into the lamina propria. Which of the following cell types synthesize and secrete these products?
A) enteroendocrine cells
B) parietal cells
C) zymogenic cells
D) mucous neck cells

Answer: A

22

22) There are three phases of gastric secretion. The cephalic phase occurs ________.
A) before food enters the stomach and is triggered by aroma, sight, or thought
B) immediately after food enters the stomach, preparing the small intestine for the influx of a variety of nutrients
C) at the end of a large meal, and the juices secreted are powerful and remain in the GI tract for a long period of time
D) when the meal is excessively high in acids and neutralization is required

Answer: A

23

23) Peristaltic waves are ________.
A) segmental regions of the gastrointestinal tract
B) churning movements of the gastrointestinal tract
C) pendular movements of the gastrointestinal tract
D) waves of muscular contractions that propel contents from one point to another

Answer: D

24

24) Gastrin is a digestive hormone that is responsible for the stimulation of acid secretions in the stomach. These secretions are stimulated by the presence of ________.
A) starches and complex carbohydrates
B) protein and peptide fragments
C) simple carbohydrates and alcohols
D) fatty acids

Answer: B

25

25) Pepsinogen, a digestive enzyme, is secreted by the ________.
A) chief cells of the stomach
B) parietal cells of the duodenum
C) Brunner's glands
D) goblet cells of the small intestine

Answer: A

26

26) You have just eaten a meal high in complex carbohydrates. Which of the following enzymes will help to digest the meal?
A) gastrin
B) amylase
C) cholecystokinin
D) trypsin

Answer: B

27

27) The ducts that deliver bile and pancreatic juice from the liver and pancreas, respectively, unite to form the ________.
A) portal vein
B) pancreatic acini
C) bile canaliculus
D) hepatopancreatic ampulla

Answer: D

28

28) The enzymatic breakdown of any type of food molecule is called ________.
A) diffusion
B) active transport
C) hydrolysis
D) denatured

Answer: C

29

29) Short-chain triglycerides found in foods such as butterfat molecules in milk are split by a specific enzyme in preparation for absorption. Which of the following enzymes is responsible?
A) rennin
B) pepsin
C) lipase
D) cholecystokinin

Answer: C

30

30) Parietal cells of the stomach produce ________.
A) mucin
B) pepsinogen
C) hydrochloric acid
D) rennin

Answer: C

31

31) Hepatocytes do not ________.
A) produce digestive enzymes
B) process nutrients
C) store fat-soluble vitamins
D) detoxify

Answer: A

32

32) Which of the following is not a phase of gastric secretion?
A) cephalic
B) gastric
C) intestinal
D) enterogastric

Answer: D

33

33) Which vitamin requires intrinsic factor in order to be absorbed?
A) B12
B) K
C) A
D) C

Answer: A

34

34) Chief cells ________.
A) occur in the intestine
B) produce HCl
C) are found in the basal regions of the gastric glands
D) produce mucin

Answer: C

35

35) Chemical digestion reduces large complex molecules to simpler compounds by the process of ________.
A) mastication
B) catabolism
C) anabolism
D) fermentation

Answer: B

36

36) The ________ contains lobules with sinusoids (lined with macrophages) that lead to a central venous structure.
A) liver
B) spleen
C) pancreas
D) stomach

Answer: A

37

37) If an incision has to be made in the small intestine to remove an obstruction, the first layer of tissue to be cut is the ________.
A) serosa
B) mucosa
C) muscularis externa
D) submucosa

Answer: A

38

38) The terminal portion of the small intestine is known as the ________.
A) duodenum
B) ileum
C) jejunum
D) pyloric sphincter

Answer: B

39

39) The dental formula for an adult is 2-1-2-3. What does the 1 stand for?
A) incisor tooth
B) molar tooth
C) premolar tooth
D) canine tooth

Answer: D

40

40) Digestion of which of the following would be affected the most if the liver were severely damaged?
A) lipids
B) carbohydrates
C) proteins
D) starches

Answer: A

41

41) ________ is locally regulated in the blood by the active form of vitamin D, which acts as a cofactor.
A) Iron
B) Sodium
C) Phosphorus
D) Calcium

Answer: D

42

42) Important peritoneal folds do not include the ________.
A) omenta
B) peritoneum
C) mesentery
D) round ligament

Answer: D

43

43) The lamina propria is composed of ________.
A) loose connective tissue
B) dense irregular connective tissue
C) dense regular connective tissue
D) reticular connective tissue

Answer: A

44

44) ________ is (are) not important as a stimulus in the gastric phase of gastric secretion.
A) Distension
B) Carbohydrates
C) Peptides
D) Low acidity

Answer: B

45

45) Pancreatic amylase does not get to the small intestine via the ________.
A) accessory pancreatic duct
B) main pancreatic duct
C) cystic duct
D) hepatopancreatic ampulla

Answer: C

46

46) The function of the goblet cells is to ________.
A) absorb nutrients from digested food and store them for future use
B) produce mucus that protects parts of the digestive organs from the effects of powerful enzymes needed for food digestion
C) secrete buffers in order to keep the pH of the digestive tract close to neutral
D) provide protection against invading bacteria and other disease-causing organisms that enter the digestive tract in food

Answer: B

47

47) Which of the following is an essential role played by large intestine bacteria?
A) produce gas
B) absorb bilirubin
C) synthesize vitamin K and B-complex vitamins
D) synthesize vitamins C and D

Answer: C

48

48) Nervous control of gastric secretion is provided by ________.
A) somatic neurons in the spinal cord
B) the vagus nerve and enteric plexus
C) the rubrospinal tracts
D) the reticulospinal and vestibulospinal tracts

Answer: B

49

49) Which of the following are types of papillae on the tongue that contain taste buds?
A) fungiform and circumvallate
B) palatine and circumvallate
C) circumvallate and filiform
D) fungiform, circumvallate, and filiform

Answer: A

50

50) Which of the following produce intrinsic factor?
A) parietal cells
B) zymogenic cells
C) mucous neck cells
D) enteroendocrine cells

Answer: A

51

51) Which of the following enzymes is specific for proteins?
A) dextrinase
B) amylase
C) trypsin
D) lipase

Answer: C

52

52) Surgical cutting of the lingual frenulum would occur in which part of the body?
A) tongue
B) esophagus
C) nasal cavity
D) salivary glands

Answer: A

53

53) A fluid secreted into the small intestine during digestion that contains cholesterol, emulsification agents, and phospholipids is ________.
A) bile
B) pancreatic juice
C) intestinal juice
D) gastric juice

Answer: A

54

54) The layer of the digestive tube that contains blood vessels, lymphatic nodes, and a rich supply of elastic fibers is the ________.
A) mucosa
B) submucosa
C) muscularis externa
D) serosa

Answer: B

55

55) Which of the following is not characteristic of the large intestine? It ________.
A) does not contain villi
B) exhibits external muscular bands called teniae coli
C) is longer than the small intestine
D) has haustra

Answer: C

56

56) What stomach secretion is necessary for normal hemoglobin production in RBCs?
A) HCl
B) pepsinogen
C) intrinsic factor
D) gastric lipase

Answer: C

57

57) How are most nutrients absorbed through the mucosa of the intestinal villa?
A) simple diffusion
B) facilitated diffusion
C) active transport driven directly or indirectly by metabolic energy
D) bulk flow

Answer: C

58

58) Select the correct statement about the regulation of gastric secretion.
A) Vagus stimulation of the stomach results in decreased secretion of gastric juice.
B) The presence of food in the stomach prevents hormonal control of gastric secretion.
C) Gastric secretion can be stimulated before food has entered the mouth.
D) Gastric secretion is enhanced by very low pH (below a pH of 2).

Answer: C

59

59) Paneth cells ________.
A) are more common in the ileum than in the jejunum
B) are absorptive cells in the small intestine
C) secrete enzymes that kill bacteria
D) are located next to the lacteal in a villus

Answer: C

60

60) Select the correct statement about digestive processes.
A) Enterogastrone is a hormone that helps increase gastric motility.
B) Pepsin is an enzyme produced by the stomach for the purpose of starch digestion.
C) Chyme entering the duodenum can decrease gastric motility via the enterogastric reflex.
D) All commonly ingested substances are significantly absorbed by the mucosa of the stomach.

Answer: C

61

61) Chemical digestion in the small intestine involves ________.
A) a significant amount of enzyme secretion by the intestinal mucosa
B) cholecystokinin (CCK), an intestinal hormone responsible for gallbladder contraction
C) secretions from the spleen that contain all enzymes necessary for complete digestion
D) bile salts that help emulsify carbohydrates so that they can be easily digested by enzymatic action

Answer: B

62

62) Select the correct statement about absorption.
A) Eighty percent of ingested materials have been absorbed by the end of the large intestine.
B) Carbohydrates diffuse across the villus epithelium and are then actively transported into blood capillaries.
C) If intact proteins are transported across the villus epithelium, an immune response may be generated.
D) Amino acid transport is linked to chloride transport.

Answer: C

63

63) Select the correct statement about electrolyte absorption.
A) Chlorine ion absorption is coupled to glucose and amino acid transport.
B) Potassium moves across the epithelium by active transport.
C) If vitamin B is not present, calcium is not absorbed.
D) Iron and calcium are absorbed mostly by the duodenum.

Answer: D

64

64) You have just eaten french fries, buttered toast, ice cream, and whole milk. Which of the following glands would be active in helping you to digest this food?
A) the pancreas
B) the buccal glands
C) the thyroid gland
D) the parotid glands

Answer: A

65

65) The ingestion of a meal high in fat content would cause which of the following to occur?
A) Severe indigestion would occur, caused by the lack of sufficient digestive enzymes.
B) This type of food would cause secretion of gastrin to cease, causing digestive upset.
C) Bile would be released from the gallbladder to emulsify the fat in the duodenum.
D) The acid secretions from the stomach would be sufficient to digest this food.

Answer: C

66

66) The mucosa of the developing alimentary tube comes from ________.
A) ectoderm
B) mesoderm
C) endoderm
D) pachyderm

Answer: C

67

67) A baby is admitted to the hospital with a history of projectile vomiting after each feeding. On examination, it is found that the sphincter controlling food passage from the stomach to the duodenum is thickened and does not open readily. Because of the baby's loss of gastric juice, his blood probably indicates ________.
A) acidosis
B) ketosis
C) alkalosis
D) dysphagia

Answer: C

68

68) Hormones or paracrines that inhibit gastric secretion include ________.
A) ACh
B) secretin
C) gastrin
D) histamine

Answer: B

69

69) Which of these is not part of the splanchnic circulation?
A) hepatic portal vein
B) inferior vena cava
C) superior mesenteric artery
D) celiac artery

Answer: B

70

70) Which of these is not a component of saliva?
A) lysozyme
B) a cyanide compound
C) defensins
D) nitric oxide

Answer: D

71

71) There are some 20 known pathogens found in the large intestine; our Ig ________ antibody-mediated response restricts them from going beyond the mucosa and causing problems.
A) D
B) A
C) M
D) E

Answer: B

72

If you have any questions or notice any mistakes,
Please message me. I will try to reply within 48 hours.
Thank you for taking the time to view my notecards!

Good luck in your class!


Related pages


cholesterol and bile salts are reabsorbed bypituitary dwarfism picturesexample of stretch reflexc4 plants conserve water by ______what is carbaminohemoglobinskull labeling exerciseswhere is the coriolis effect the strongestleft iliumwhat purpose does fermentation servegeographic segmentation variablesblank anatomy diagramswhat organ system is the spleen infunction of elastic cartilageap psychology chapter 3describe the structure of connective tissuewhat is the ligamentum arteriosumosteon formationhyperacute t wavessite of enzymatic breakdown of phagocytized materialelement similar to carbonshape of glycogenhormones made in hypothalamusarticulating bones are separated by a joint cavitywhat is a ribozymegluconeogenesis occurs in the liver due to the action ofcranial nerves made easycomposition and function of bileredundant genetic codehesi review booksfossa ovaleswhat is the main function of the krebs cycleneuron synapse diagramflowers biology definitionblood vessels in circulatory systemsoco amaretto lime recipeenterobacter aerogenes morphology and arrangementvessel that carries blood to the heartorgan produces insulinwhich best describes the effects of hurricanesstatistics and probability quizbacterial pili can be described ashesi definitiongre vocabulary gameswhat muscle abducts the armcrucible lida passageway connecting neighboring osteocytes in an osteon is asodium potassium action potentialvoter registration in the united states quizletalternative splicing animationquadrant streaking methodarticulating bones are separated by a joint cavitynet realizable value of the receivablesh2s test microbiologywhat is the structural unit of compact bonephilosophy manuel velasquezcell structures that perform specific functions for the cellhyoid bone is unique becausefunction of periplasmic spacelabeled pelvic bonerenal corpuslefolds in the gastric mucosawhat is true of the mitral and tricuspid heart valvesexplain hyperventilationshoulder bony landmarkspyruvic acid usesecological organization from smallest to largestexpiration lungsexamples of heterozygous and homozygousib biology flashcardswhere is the thirst center locatedcatcher in the rye practice testatlantoaxial joint movement