Cancel
© 2016 start-seeking.ru
card-image

Chapter 26 Fluid, Electrolyte, and Acid-Base Balance Exam

Set Details Share
Helpfulness: +21
created 6 years ago by SuperNerdo
125,665 views

Human Anatomy & Physiology, 8e (Marieb/Hoehn) Chapter 26 Fluid, Electrolyte, and Acid-Base Balance multiple choice exam

updated 5 weeks ago by SuperNerdo

Grade levels:
College: First year, College: Second year, College: Third year, College: Fourth year

show more
1

1) The body’s water volume is closely tied to the level of which of the following ions?
A) calcium ions
B) potassium ions
C) hydrogen ions
D) sodium ions

Answer: D

2

2) The term hypotonic hydration refers to ________.
A) the feeling one might have after a long swim
B) the unpleasant feeling people have after drinking too much liquor
C) a condition that may result from renal insufficiency or drinking extraordinary amounts of water
D) a condition that is caused by high levels of sodium in the extracellular fluid compartment

Answer: C

3

3) Hypoproteinemia is a condition of unusually low levels of plasma proteins. This problem is often characterized by ________.
A) tissue edema
B) extreme weight loss
C) extreme weight gain
D) nerve damage

Answer: A

4

4) Which of the following hormones is important in the regulation of sodium ion concentrations in the extracellular fluid?
A) antidiuretic hormone
B) erythropoietin
C) aldosterone
D) renin

Answer: C

5

5) Atrial natriuretic peptide is a hormone that is made in the atria of the heart. The influence of this hormone is to ________.
A) enhance atrial contractions
B) activate the renin-angiotensin mechanism
C) prevent pH changes caused by organic acids
D) reduce blood pressure and blood volume by inhibiting sodium and water retention

Answer: D

6

6) Respiratory acidosis can occur when ________.
A) a person consumes excessive amounts of antacids
B) a person's breathing is shallow due to obstruction
C) a runner has completed a very long marathon
D) the kidneys secrete hydrogen ions

Answer: B

7

7) Which of the following two organs function as the most important physiological buffer systems?
A) the lungs and the kidneys
B) the adrenal glands and the testes
C) the thyroid gland and the heart
D) the stomach and the liver

Answer: A

8

8) Which of the choices below is not an essential role of salts in the body?
A) neuromuscular activity
B) membrane permeability
C) secretory activity
D) anabolism of proteins

Answer: D

9

9) Which of the choices below exerts primary control over sodium levels in the body?
A) ADH
B) aldosterone
C) water levels
D) glucocorticoids

Answer: B

10

10) The fluid link between the external and internal environment is ________.
A) plasma
B) intracellular fluid
C) interstitial fluid
D) cerebrospinal fluid

Answer: A

11

11) Newborn infants have a relatively higher ________ content in their ECF than do adults.
A) iron
B) sodium
C) magnesium
D) bicarbonate

Answer: B

12

12) Whereas sodium is found mainly in the extracellular fluid, most ________ is found in the intracellular fluid.
A) iron
B) chloride
C) potassium
D) magnesium

Answer: C

13

13) Which of the following describes the distribution of sodium and potassium between cells and body fluids?
A) K+ mainly in the cells, Na+ in the body fluids
B) Na+ mainly in the cells, K+ in the body fluids
C) equal amounts of each ion in the cells and body fluids
D) little of either in the cells, but large amounts of each in the body fluids

Answer: A

14

14) Problems with fluid, electrolyte, and acid-base balance are particularly common in infants because of their ________.
A) inefficient kidneys
B) comparatively low metabolic rates
C) low rate of insensible water loss
D) low daily rate of fluid exchange

Answer: A

15

15) The single most important factor influencing potassium ion secretion is ________.
A) the potassium ion content in the renal tubule cells
B) the pH of the ICF
C) intracellular sodium levels
D) potassium ion concentration in blood plasma

Answer: D

16

16) The term alkaline reserve is used to describe the ________ buffer system.
A) phosphate
B) hemoglobin
C) bicarbonate
D) protein

Answer: C

17

17) A falling blood pH and a rising partial pressure of carbon dioxide due to pneumonia or emphysema indicates ________.
A) respiratory acidosis
B) respiratory alkalosis
C) metabolic acidosis
D) metabolic alkalosis

Answer: A

18

18) The movement of fluids between cellular compartments ________.
A) requires active transport
B) is regulated by osmotic and hydrostatic forces
C) requires ATP for the transport to take place
D) involves filtration

Answer: B

19

19) What hormone reduces blood pressure and blood volume by inhibiting nearly all events that promote vasoconstriction and sodium ion and water retention?
A) ADH
B) aldosterone
C) atrial natriuretic peptide
D) thyroxine

Answer: C

20

20) Which of the following is not a method for regulating the hydrogen ion concentration in blood?
A) chemical buffer systems
B) diet
C) respiratory changes
D) renal mechanism

Answer: B

21

21) Which of the following is not a chemical buffer system?
A) bicarbonate
B) phosphate
C) nucleic acid
D) protein

Answer: C

22

22) Extracellular fluid in the human body is composed of all of the following except ________.
A) lymph and interstitial fluid
B) blood plasma
C) cerebrospinal fluid
D) glucose

Answer: D

23

23) Which of the following statements is true regarding fluid shifts?
A) Nonelectrolytes are the controlling factor in directing fluid shifts.
B) Electrolytes are not as important as proteins in regulating fluid shifts in the body.
C) Electrolytes have greater osmotic power than nonelectrolytes and therefore have the greatest ability to cause fluid shifts.
D) There are always more positive electrolytes than negative in a solution; it is therefore impossible to follow fluid shifts.

Answer: C

24

24) Which of the following hormones is important in stimulating water conservation in the kidneys?
A) aldosterone
B) thymosin
C) antidiuretic hormone
D) atrial natriuretic peptide

Answer: C

25

25) The maintenance of the proper pH of the body fluids may be the result of ________.
A) the control of respiratory ventilation
B) the operation of the various buffer systems in the stomach
C) the active secretion of OH- into the filtrate by the kidney tubule cells
D) control of the acids produced in the stomach

Answer: A

26

26) Which of the following is not a disorder of water balance?
A) excessive hydration due to excess ADH secretion
B) hypotonic hydration, in which sodium content is normal but water content is high
C) edema or tissue swelling, which is usually due to an increased capillary hydrostatic pressure
D) excess water in interstitial spaces due to a low level of plasma proteins

Answer: A

27

27) The regulation of sodium ________.
A) is due to specific sodium receptors in the hypothalamus
B) is linked to blood pressure
C) involves aldosterone, a hormone that increases sodium excretion in the kidneys
D) involves hypothalamic osmoreceptor detection of ion concentration

Answer: B

28

28) Select the correct statement about renal mechanisms of acid-base balance.
A) The kidneys are not able to excrete phosphoric acid.
B) Excreted hydrogen ions are unbound in the filtrate.
C) Kidney tubule cells are able to synthesize bicarbonate ion.
D) The kidneys are the most important mechanism for eliminating all bicarbonate ions.

Answer: C

29

29) Blood analysis indicates a low pH, and the patient is breathing rapidly. Given your knowledge of acid-base balance, which of the following is most likely?
A) respiratory acidosis
B) metabolic acidosis
C) metabolic alkalosis
D) respiratory alkalosis

Answer: B

30

30) A patient is breathing slowly and blood pH analysis indicates an abnormally high value. What is the likely diagnosis?
A) respiratory acidosis
B) metabolic acidosis
C) metabolic alkalosis
D) respiratory alkalosis

Answer: C

31

31) One of the major physiological factors that triggers thirst is ________.
A) a dry mouth from high temperatures
B) becoming overly agitated
C) drinking caffeinated beverages
D) a rise in plasma osmolality

Answer: D

32

32) Annie has just eaten a large order of heavily salted french fries, some pickled eggs, and some cheese. How will consuming this much salt affect her physiology?
A) It will increase the osmolality of the blood.
B) There will be a temporary increase in blood volume.
C) She will experience hypotension.
D) There will be a shift in the pH of her body fluids to the higher side of the pH scale.

Answer: B

33

33) The most important force causing net water flow across capillary walls is ________.
A) osmotic pressure of plasma proteins
B) hydrostatic pressure of capillary blood
C) hydrostatic pressure of interstitial fluid
D) intracellular hydrostatic pressure

Answer: B

34

34) Which of the following does not depend on the presence of electrolytes?
A) membrane polarity
B) neuromuscular excitability
C) maintenance of osmotic relations between cells and ECF
D) amount of body fat

Answer: D

35

35) The regulation of potassium balance ________.
A) is not linked to sodium balance
B) includes renal secretion, but never absorption
C) is accomplished mainly by hepatic mechanisms
D) involves aldosterone-induced secretion of potassium

Answer: D

36

If you have any questions or notice any mistakes,
Please message me. I will try to reply within 48 hours.
Thank you for taking the time to view my notecards!

Good luck in your class!


Related pages


50 states and capitals flash cardsplatelet life cyclewhere is the xiphoid locateddistinguish between spermatogenesis and oogenesisquizlet heart failurephlebotomy lab testsprofessional athletes are paid too muchthe science of describing naming and classifying organismsstarbucks internal analysisdispositional traitsa strong flexible connective tissuewhat is the substrate molecule to initiate this metabolic pathwaywhy are the walls of arteries thicker than veinshow does pyruvate enter a mitochondrionwhere is melanocytes locatedchapter 7 cell structure and function answersstuporous vs obtundednerve supply of diaphragmcapacity of sensory memoryskeleton labeled bonescountry capital kabulwhat organs belong to the digestive systemepicranial aponeurosisswing around the circle apushm corrugator superciliiwhen mendel crossed yellow seeded and green seeded pea plantsplants take in energy by absorbingfunction of diaphysisap biology chapter 12 quizcovers the glottis during swallowing of foodintercellular junctions typesto kill a mockingbird review questionscatcher in the rye quizzesa mirage is the result ofwhat is the function of the ventral rootmesophyll cells functionproducts of each stage of cellular respirationpresence of erythrocytes in the urineauditory ossicle attached to eardrumveins carry oxygen poor blood to the heartwhat is pronatalist policythe outer portion of the pericardium is thet1-t12kayak cashbacksplenius cervicis muscleasl sign language flash cardswhat is the developmental sequence of prenatal developmentulna diagramhow do stabilizing and disruptive selection differaccessory digestive organsconstitutional amendments 1 27what is positive chemotaxisanatomy and physiology chapter 11 testplasmids and restriction enzymesthree cranial bones containing paranasal sinuseslist of hormones in the endocrine systemepithelial tissue transitionalfunction of amoebocytes in spongesdescribe the pivot jointwhat is spermatogenesis and where does it occurpia mater dura materwhat fibers connect the two hemispheres of the brainwhich best describes greek theaterorganisms in temperate grasslandsfahrenheit 451 vocabulary part 2skull and craniumcoronary sulcuspawp normal rangeaxillary lymph nodes functionhypersecretion of insulindental arcade definitionthin connective tissue investing each muscle cell1-100 in roman numeralsprime mover of inversion of the footwhat time is 2200 military time