Cancel
© 2016 start-seeking.ru
card-image
camera

Chapter 23 The Digestive System

Set Details Share
Helpfulness: +24
created 6 years ago by SuperNerdo
86,605 views

Human Anatomy & Physiology, 8e (Marieb/Hoehn) Chapter 23 The Digestive System

show more
1
card image

Using Figure 23.1, match the following:
1) Mucosa.

2) Duodenal glands found here.

3) Smooth muscle layer.

4) MALT found here.

5) Serosa.

6) Area of the lamina propria.

7) Continuation of the mesentery.

1. Answer: A
Page Ref: 855; Fig. 23.6

2. Answer: B
Page Ref: 880; Fig. 23.6

3. Answer: C
Page Ref: 857; Fig. 23.6

4. Answer: B
Page Ref: 856; Fig. 23.6

5. Answer: D
Page Ref: 857; Fig. 23.6

6. Answer: A
Page Ref: 856; Fig. 23.6

7. Answer: D
Page Ref: 856; Fig. 23.6

2
card image

Using Figure 23.2, match the following:
8) Absorptive cells that line the intestinal tract.

9) Cell type specialized to secrete mucus into the lumen of the intestinal tract.

10) Structures that increase the absorptive area of the small intestine.

11) Wide lymph capillary located in the villus.

12) Paneth cells are found here.

8. Answer: B
Page Ref: 879; Fig. 23.22

9.Answer: D
Page Ref: 878; Fig. 23.22

10. Answer: A
Page Ref: 878; Fig. 23.22

11. Answer: C
Page Ref: 878; Fig. 23.22

12. Answer: E
Page Ref: 879; Fig. 23.22

3

Match the following:

A) Peristalsis
B) Absorption
C) Digestion
D) Hydrolysis

4

13) Wavelike smooth muscle contractions that move foodstuffs through the alimentary tube.

14) Chemical or mechanical process of breaking down foodstuffs to substances that can be absorbed.

15) Enzymatic breakdown of any type of food molecule.

16) Process by which the products of digestion pass through the lumen of the gastrointestinal tract into the blood or lymph.

13. A
Page Ref: 853

14. C
Page Ref: 853

15. D
Page Ref: 895

16. B
Page Ref: 854

5
card image

Using Figure 23.3, match the following:
17) Produces enzymes that break down all categories of foodstuffs.

18) Increases surface area for absorption via villi and microvilli.

19) Bacteria process undigested chyme from the small intestine.

20) Only digestive structure with three muscle layers.

21) Receives blood via the hepatic portal system.

22) Contains the brush border enzymes that complete digestion of carbohydrates and proteins.

23) Main function is to filter and process the nutrient-rich blood delivered to it.

24) Produces intrinsic factor.

25) Produces a mucoid barrier.

17. Answer: D (pancreas)
Page Ref: 885; Fig. 23.1

18. Answer: B (s. intestines)
Page Ref: 878; Fig. 23.1

19. Answer: E (l. intestine)
Page Ref: 893; Fig. 23.1

20. Answer: C (stomach)
Page Ref: 869; Fig. 23.1

21.Answer: A (liver)
Page Ref: 881; Fig. 23.1

22. Answer: B (s. intestines)
Page Ref: 878; Fig. 23.1

23. Answer: A (liver)
Page Ref: 881; Fig. 23.1

24. Answer: C (stomach)
Page Ref: 870; Fig. 23.1

25. Answer: C (stomach)
Page Ref: 870; Fig. 23.1

6

True/False Questions

1) Food is contained in the gastrointestinal tract from the time of ingestion until it is completely digested and the waste prepared for elimination.

Answer: TRUE
Page Ref: 853-854

7

2) The circular folds of the small intestine enhance absorption by causing the chyme to spiral, rather than to move in a straight line, as it passes through the small intestine.

Answer: TRUE
Page Ref: 878

8

3) As food passes through the digestive tract, it becomes less complex and the nutrients are more readily available to the body.

Answer: TRUE
Page Ref: 853

9

4) Some of the microbes that often invade other organs of the body are rarely found in the stomach. The reason for this is the presence of HCl.

Answer: TRUE
Page Ref: 870

10

5) Kupffer cells are found in the liver and are responsible for removing bacteria and worn-out cells.

Answer: TRUE
Page Ref: 881

11

6) The pharyngeal-esophageal phase of swallowing is involuntary and is controlled by the swallowing center in the thalamus and lower pons

Answer: FALSE
Page Ref: 853, 864

12

7) All the chemical and mechanical phases of digestion from the mouth through the small intestine are directed toward changing food into forms that can pass through the epithelial cells lining the mucosa into the underlying blood and lymphatic vessels.

Answer: TRUE
Page Ref: 895

13

8) Pepsinogen is the precursor to the gastric enzyme for protein digestion and is secreted by the parietal cells.

Answer: FALSE
Page Ref: 897

14

9) The main chemical activity of the stomach is to begin the digestion of proteins.

Answer: TRUE
Page Ref: 866

15

10) The major role of absorption in the ileum is to reclaim bile salts to be recycled back to the liver.

Answer: TRUE
Page Ref: 898

16

11) The peritoneum is the most extensive serous membrane in the body.

Answer: TRUE
Page Ref: 855

17

12) Peyer's patches are found in the submucosa of the distal end of the small intestine.

Answer: TRUE
Page Ref: 880

18

13) The myenteric nerve plexus provides the major nerve supply to the GI tract wall and controls GI motility.

Answer: TRUE
Page Ref: 857

19

14) The first teeth to appear are the deciduous teeth.

Answer: TRUE
Page Ref: 862

20

15) Dentin anchors the tooth in place.

Answer: FALSE
Page Ref: 863

21

16) The digestive function of the liver is to produce bile.

Answer: TRUE
Page Ref: 881

22

17) The pancreas has both an endocrine and an exocrine function.

Answer: TRUE
Page Ref: 885-886

23

18) Another term for swallowing is deglutition.

Answer: TRUE
Page Ref: 866

24

19) The intrinsic ability of visceral smooth muscle to exhibit the stress-relaxation response is termed plasticity.

Answer: TRUE
Page Ref: 874

25

20) The stomach's contractile rhythm is set by pacemaker cells found in the spinal cord.

Answer: FALSE
Page Ref: 876

26

21) The major stimulus for production of intestinal fluid is distention or irritation of the intestinal mucosa by hypertonic or acidic chyme.

Answer: TRUE
Page Ref: 880

27

22) Most nutrients are absorbed through the mucosa of the intestinal villi by active transport.

Answer: TRUE
Page Ref: 898

28

23) Ionic iron is actively transported into the mucosal cells, where it binds to the protein ferritin, a phenomenon called the mucosal iron barrier.

Answer: TRUE
Diff: 1 Page Ref: 900

29

24) Mumps is an inflammation of the parotid glands caused by myxovirus.

Answer: TRUE
Page Ref: 860

30

25) Fats significantly delay the emptying of the stomach.

Answer: TRUE
Page Ref: 876

31

26) The soft palate rises reflexively to open the nasopharynx when we swallow food.

Answer: FALSE
Page Ref: 866

32

Fill-in-the-Blank/Short Answer Questions

1) The longest portion of the small intestine is the ________.

Answer: ileum
Page Ref: 877

33

2) ________ is the principal enzyme for breaking down carbohydrates.

Answer: Amylase
Page Ref: 895

34

3) ________ cells of the stomach secrete HCl.

Answer: Parietal
Page Ref: 870

35

4) The chief bile pigment is ________.

Answer: bilirubin
Page Ref: 884

36

5) ________ is another word for vomiting.

Answer: Emesis
Page Ref: 876

37

6) The portal triad contains ________.

Answer: a branch of the hepatic artery, a branch of the hepatic portal vein, and a bile duct.
Page Ref: 881

38

7) ________ cells are found in the sinusoids of the liver, and they remove debris from the blood as it flows past.

Answer: Kupffer
Page Ref: 881

39

8) ________ peritoneum covers the external surfaces of most digestive organs.

Answer: Visceral
Page Ref: 855

40

9) The ________ ligament anchors a tooth in the alveolus of the jaw.

Answer: periodontal
Page Ref: 863

41

10) The ________ phase of gastric secretions occurs before food enters the stomach.

Answer: cephalic (or reflex)
Page Ref: 872-873

42

11) The round ligament is a remnant of the fetal ________.

Answer: umbilical vein
Page Ref: 881

43

12) Compare and contrast the structure and function of a premolar and a molar.

Answer: Premolars have a broad crown with rounded cusps but have only one root. Molars also have broad crowns with rounded cusps but are larger than premolars. Molars have at least two roots.
Page Ref: 862

44

13) What are chylomicrons?

Answer: Chylomicrons are tiny fatty droplets composed of triglycerides, small amounts of phospholipids, cholesterol, free fatty acids, and some protein.
Page Ref: 900

45

14) What is heartburn and what causes it?

Answer: Heartburn is the discomfort felt in the chest area when the acidic gastric juices get regurgitated into the esophagus. This may happen when someone has eaten or drunk too much, or it can be caused by extreme obesity or the discomfort of pregnancy. It is sometimes due to obstructions or structural faults in the esophagus as well.
Page Ref: 864-865

46

15) Name two regions of the digestive tract where mechanical food breakdown processes are very important. Name two organs that are primarily food conduits. Name the organ where protein digestion is begun. Name the organ where fat digestion begins.

Answer: Mechanical food processes are very important in the mouth (mastication) and stomach (contractions causing mixing of food into chyme). The esophagus and pharynx are primarily food conduits. Protein digestion begins in the stomach. Fat digestion begins in the small intestine.
Page Ref: 853-854

47

16) Define constipation and diarrhea. Note possible causes of each.

Answer: Watery stools are called diarrhea. Constipation is a condition in which too much water has been absorbed and the stool becomes hard and difficult to pass. Any condition (such as irritation of the colon by bacteria) that rushes food residue through the large intestine before that organ has had sufficient time to absorb the remaining water is known as diarrhea. Constipation may ensue from the lack of fiber in the diet, improper bowel habits, laxative abuse, or anything that decreases motility.
Page Ref: 895

48

17) Assume you have been chewing a piece of bread for 5 or 6 minutes. How would you expect its taste to change during this time? Why?

Answer: The bread will begin to taste sweet as some of the starch is broken down into sugar due to the chemical digestion of carbohydrates by salivary amylase.
Page Ref: 895

49

18) Name the three pairs of major salivary glands. Describe their relative locations and their microscopic differences.

Answer: The parotid glands lie anterior to the ears between the masseter muscle and the skin. They open into the vestibule next to the second molars of the upper jaw. The submandibular glands lie along the medial aspect of the mandibular body. Their ducts run beneath the mucosa of the oral cavity floor and open at the base of the lingual frenulum. The small sublingual glands lie anterior to the submandibular glands under the tongue. They open via many ducts into the floor of the mouth. Parotid glands contain only serous cells; submandibular glands have equal numbers of serous and mucous cells; and sublingual glands are mostly mucous cells.
Page Ref: 860

50

19) Why is it necessary for the stomach contents to be so acidic? How does the stomach protect itself from digestion?

Answer: HCl is necessary for the activation and optimal activity of pepsin, and it kills many of the bacteria ingested with food. Mucous cells in the lining of the stomach secrete an alkaline mucus that clings to the stomach wall and helps to shield it from the acid. The epithelial cells of the mucosa are joined together by tight junctions that prevent gastric juice from leaking into underlying tissue layers. Damaged epithelial cells are shed and quickly replaced by cell division.
Page Ref: 870

51

20) Identify three ways the small intestine is modified to increase the surface area for digestion and absorption.

Answer: The plicae circulares, villi, and microvilli are modifications of the small intestine for digestion and absorption. The plicae circulares are circular folds of the mucosa and submucosa. They force chyme to move spirally through the lumen. The villi are fingerlike projections of the mucosa. They increase the absorptive surface area. Microvilli are projections of the plasma membrane of the absorptive cells of the mucosa that bear intestinal digestive enzymes. They also increase surface area and enhance absorption.
Page Ref: 878

52

21) How is digestive activity provoked after eating? What activates the secretion of digestive juices into the lumen or hormones into the blood?

Answer: Sensors (mechanoreceptors and chemoreceptors) located in the walls of the gastrointestinal tract respond to stretching by the introduction of food into the lumen. Also, the sensors are able to respond to changes in solute concentration and pH as well as the presence of substrates and end products of digestion.
Page Ref: 854

53

22) How is salivation controlled?

Answer: When we ingest food, chemoreceptors and pressoreceptors in the mouth send signals to the salivatory nuclei in the brain stem. The parasympathetic nervous system activity increases and motor fibers trigger the increase in serous, enzyme-rich saliva.
Page Ref: 861

54

23) What is bile and where is it produced? What is its digestive function? Where is it stored and concentrated?

Answer: Bile is an alkaline solution containing bile salts, bile pigments, cholesterol, neutral fats, phospholipids, and a variety of electrolytes. It is produced in the liver. Its digestive function is to emulsify fats. It is stored and concentrated in the gallbladder.
Page Ref: 884

55

If you have any questions or notice any mistakes,
Please message me. I will try to reply within 48 hours.
Thank you for taking the time to view my notecards!

Good luck in your class!


Related pages


exercise 19 gross anatomy of the brainhemocytoblast definitiondiffusion of water molecules across a selectively permeable membraneroles of a sports psychologistbasic principles of heredityeffectors of the nervous systemvisual acuity normal rangethe expression of the tryptophan operon is controlled byiliopsoas originmastering biology answers chapter 4what are the steps of meiosisfanlike microtubule structure that helps separate the chromosomesmitosis cardsmedical term for sweat glandsap biology chapter 11 reading guide answerswhat cavity is the stomach located infree hesi practice examsabnormal softening of a glandwhen does translation begin in prokaryotic cellsheat resistant flaskanalytical studies epidemiologytypes of meat in spanishdescribe the composition of lymph fluidgerman numbers quizwhat are the joints in the skull callednaming binary acidscentrioles plant celldefine dntpthe cells called cytotoxic t cells destroymetabolism and catabolism definitiondid the sherman antitrust act support competitiondrains blood from myocardium into right atriummain function of the reticular formationmilady standard cosmetology bookcellular composition of bloodcell organelle sizesdna strand separationanatomy of the kidney and bladdercontinental congress apushthe process of transduction usually beginslevel 3 anatomy and physiology mock exam answersamoebocytes in spongesventricles contractfunction of semenfunction of the medullarhonchi breath soundcerebral aqueduct functionthe systemic veins function bya function of the thyroid gland secretesis achondroplasia sex-linkedintro microbiologyorgan quadrantsprime mover of shoulder abductionaldosterone hypersecretiona cleft palate results from incomplete development of thehow is the bulk of carbon dioxide carried in bloodgastric secretions in the stomachmedical nomenclature coding systemaxillary ribswhat would happen if a cells membrane became impermeableseparation of homologues occurs duringstructure and function of villiwhich of the following structures develops into a pollen graindefine atom biologyothello noble quotespons function and locationhow do antibiotics inhibit bacterial growthanchors packages and supports body organswhere are the lateral ventricles locatedjames rosenquist house of firewhat is oxidized and reduced in glycolysisthe function of the nasal conchae is towhat are the characteristics of connective tissuenursing diagnosis for liver failurefunction of jugular veing protein adenylyl cyclasemuscle anatomy quizzeswhat is a blunting of the distal phalangeshow is acetylcholine ach removed from the synaptic cleftfunction of perimysium