Chapter 18 The Cardiovascular System: The Heart

Helpfulness: +5
Set Details Share
created 6 years ago by SuperNerdo
50,159 views
Chapter 18 The Cardiovascular System: The Heart Lab exam True - False exam Matching questions
show moreless
Page to share:
Embed this setcancel
COPY
code changes based on your size selection
Size:
X
Show:
1
card image

Figure 18.1
Using Figure 18.1, match the following:
1) Purkinje fibers.

2) SA node.

3) AV bundle.

4) AV node.

5) Bundle branches.

1. Answer: E

2. Answer: A

3. Answer: C

4. Answer: B

5. Answer: D

2
card image

Figure 18.2
Using Figure 18.2, match the following:
6) Atrial depolarization.

7) Point after which pressure begins to rise in the aorta.

8) Ventricular repolarization.

9) Point that represents the "dup" sound made by the heart.

6. Answer: A

7. Answer: D

8. Answer: E

9. Answer: E

3
card image

Figure 18.3
Using Figure 18.3, match the following:

10) Ventricular fibrillation.

11) Second-degree heart block.

12) Junctional rhythm.

13) Normal sinus rhythm.

10. Answer: D

11. Answer: C

12. Answer: B

13. Answer: A

4

Match the following:

A) Epicardium
B) Parietal layer
C) Myocardium
D) Endocardium

14) The inner lining of the heart.

15) Heart muscle.

16) Serous layer covering the heart muscle.

17) The outermost layer of the serous pericardium.

14. D endocardium

15. C myocardium

16. A epicardium

17. B parietal layer

5

Match the following:

A) Purkinje fibers
B) AV bundle
C) SA node
D) AV node

18) The pacemaker of the heart.

19) Found in the interventricular septum.

20) Network found in the ventricular myocardium.

21) The point in the conduction system of the heart where the impulse is temporarily delayed.

18. C SA node

19. B AV bundle

20. A purkinje fibers

21. D AV node

6

Match the following:

A) Pulmonary valves
B) Aortic valve
C) Mitral valve
D) Tricuspid valve

22) Prevents backflow into the left ventricle.

23) Prevents backflow into the right atrium.

24) Prevents backflow into the left atrium.

25) Prevents backflow into the right ventricle.

26) AV valve with two flaps.

27) AV valve with three flaps.

22. B aortic valve

23. D tricuspid

24. C mitral

25. A pulmonary valves

26. C mitral valve

27. D tricuspid

7
card image

Figure 18.4

Using Figure 18.4, match the following:

28) Tricuspid valve.

29) Mitral valve.

30) Right atrium.

31) Left ventricle.

32) Pulmonary veins.

28. Answer: B

29. Answer: D

30. Answer: A

31. Answer: E

32. Answer: C

8

Match the following:

A) Ischemia
B) Ectopic focus
C) Quiescent period
D) Infarction
E) Fibrillation

33) Heart muscle is deprived of oxygen.

34) Death of heart muscle cells.

35) A condition of rapid and irregular or out-of-phase contraction of heart muscle cells.

36) An abnormal pacemaker.

37) Total heart relaxation.

33. Ischemia

34. Infarction

35. Fibrillation

36. Ectopic focus

37. Quiescent period

9

True/False Questions

1) The myocardium receives its blood supply from the coronary arteries.

Answer: TRUE

10

2) Cardiac muscle has more mitochondria and depends less on a continual supply of oxygen than
does skeletal muscle.

Answer: FALSE

11

3) Anastomoses among coronary arterial branches provide collateral routes for blood delivery to
the heart muscle.

Answer: TRUE

12

4) Congestive heart failure means that the pumping efficiency of the heart is depressed so that
there is inadequate delivery of blood to body tissues.

Answer: TRUE

13

5) Tissues damaged by myocardial infarction are replaced by connective tissue.

Answer: TRUE

14

6) The left side of the heart pumps the same volume of blood as the right.

Answer: TRUE

15

7) Chronic release of excess thyroxine can cause a sustained increase in heart rate and a
weakened heart.

Answer: TRUE

16

8) Arterial blood supply to heart muscle is continuous whether the heart is in systole or diastole.

Answer: FALSE

17

9) Trabeculae carneae are found in the ventricles and never the atria.

Answer: TRUE

18

10) The "lub" sounds of the heart are valuable in diagnosis because they provide information
about the function of the heart's pulmonary and aortic valves.

Answer: FALSE

19

11) Autonomic regulation of heart rate is via two reflex centers found in the pons.

Answer: FALSE

20

12) The papillary muscles contract after the other ventricular muscles so that they can take up the
slack on the chordae tendineae before the full force of ventricular contractions sends blood
against the AV valve flaps.

Answer: FALSE

21

13) An ECG provides direct information about valve function.

Answer: FALSE

22

14) As pressure in the aorta rises due to atherosclerosis, more ventricular pressure is required to
open the aortic valve.

Answer: TRUE

23

15) Proxysmal atrial tachycardia is characterized by bursts of atrial contractions with little pause
between them.

Answer: TRUE

24

If you have any questions or notice any mistakes,
Please message me. I will try to reply within 48 hours.
Thank you for taking the time to view my notecards!

Good luck in class!


Related pages


nature of insurable riskexamples of a gliding jointfunction of pericyclecranial nerves sheep brainanabolism biologythe coxal bonefive special sensesmineralocorticoid is to aldosterone as glucocorticoid is toleonidas vs achillesnegligence involving careless reckless behaviorsexual spores in fungiwhat is the difference between cortical and juxtamedullary nephronslabeled eyeballnursing care plan for liver cirrhosiswhat is the function of the thoracic ductantheridiaschwann cells are functionally similar tosmith and kearns cocktailspinal nerve quizcrayfish walking legsall of the following are characteristics of neuropeptide y exceptwhat is the major function of the axial skeletonwhat is the best method to sterilize heat labile solutionsthe coriolis effect influences wind speed but not wind directiondna is composed of building blocks calledglycolysis begins withgalapagos hawk factsmechanical barriers immune systemhow many bones in the appendicular skeletonwhat is glycolysis and where does it take placekoolatantipodal cells functionjoint between atlas and axisparts of a microscope gamespermiogenesis involves thewebster hayne debate definitionthe clumping of red blood cells is calledwhich of the following statements concerning transcription is truemeiosis telophase 2fundamentals nclex questionsmidsagittal view of the brainsoft keratinabsent patellar reflexprotist quizmuscle that abducts the armkaryotype metaphasecodon codewhat is an osteocytewhat is capsular hydrostatic pressurenervous system hypothalamusferns vascular tissueruptured folliclemicrobiology glossaryhormonal glandthe toxin of vibrio cholerae causes profuse diarrhea because itprotective mechanisms of the respiratory systemnucleus definition biologyexercise 38 anatomy of the digestive systemdescribe gas exchange in the lungs and in the tissuesjoints and movement worksheetprotein-hydrolyzing enzymes are commonly known asskin rash terminologythere are valves in the pulmonary arteryinspiratory reserve volumethe dna double helix is composed ofabducted gaitthe translation process in eukaryotes requires all of the followingbin abbreviationasexual lizardsexteroreceptorsmembrane attached to the lesser curvature of the stomacheasy notecards reproductive systemantidysrhythmic drugsquizlet cranial nervessterilize mattress