Cancel
© 2016 start-seeking.ru
card-image
camera

Chapter 16 The Endocrine System Exam

Set Details Share
Helpfulness: +41
created 6 years ago by SuperNerdo
76,370 views

Chapter 16 The Endocrine System Lab exam Matching True - false

updated 5 years ago by SuperNerdo

Grade levels:
College: First year, College: Second year, College: Third year, College: Fourth year

show more
1
card image

Figure 16.1

Using Figure 16.1, match the following:

1) Produces the hormones that promote the development of the female secondary sexual
characteristics at puberty.

2) Storehouse for the hormones produced by the hypothalamus of the brain.

3) Produces the hormones that direct the production of the secondary male sex characteristics.

4) Produce steroid hormones and glucocorticoids and mineralocorticoids.

5) Produces hormones and is considered a neuroendocrine organ.

1. Answer: D

2. Answer: B

3. Answer: E

4. Answer: C

5. Answer: A

2
card image

Figure 16.2

Using Figure 16.2, match the following hypothalamic hormones with the pituitary hormone targets:

6) Growth hormone-releasing hormone (GHRH).

7) Gonadotropin-releasing hormone (GnRH).

8) Prolactin-releasing hormone (PRH).

9) Corticotropin-releasing hormone (CRH).

10) Thyrotropin-releasing hormone (TRH).

6. Answer: A

7. Answer: C

8. Answer: B

9. Answer: E

10. Answer: D

3

Match the following:

A) Pituitary dwarfism
B) Diabetes mellitus
C) Addisonʹs disease
D) Gravesʹ disease
E) Acromegaly

11) An autoimmune problem
involving the thyroid gland.

12) Hyposecretion of growth
hormone.

13) Hyposecretion of the
pancreas.

14) Hyposecretion of the adrenal
cortex.

15) Hypersecretion of growth
hormone.

11) D
12) A
13) B
14) C
15) E

4

Match the following:

A) Cretinism
B) Myxedema
C) Cushingʹs disease
D) Acromegaly

16) Hyposecretion of the thyroid
in adults.

17) Hypersecretion of the adrenal
cortex.

18) Hypersecretion of growth
hormone.

19) Hyposecretion of the thyroid
in infants.

16) B
17) C
18) D
19) A

5

Match the following:

A) Parathyroid
B) Adrenal medulla
C) Pancreas
D) Thyroid
E) Hypophysis

20) The size and shape of a pea;
produces hormones that
stimulate other endocrine
glands.

21) The gland that controls the
fight-or-flight reaction.

22) Produces hormones that
regulate glucose levels in the
body.

23) Produces a hormone that
controls blood levels of
calcium and potassium by
their removal from bone
tissue.

24) Produces the bodyʹs major
metabolic hormones.

20) E
21) B
22) C
23) A
24) D

6

True/False Questions
1) In humans, melatonin may inhibit sexual maturation.

Answer: TRUE

7

2) The antagonistic hormones that regulate the blood calcium level are calcitonin-parathormone.

Answer: TRUE

8

3) The hormone that raises blood sugar levels is insulin.

Answer: FALSE

9

4) The endocrine structure that develops from the nervous system is the anterior pituitary.

Answer: FALSE

10

5) Both ʺturn onʺ factors (hormonal, humoral, and neural stimuli) and ʺturn offʺ factors (feedback
inhibition and others) may be modulated by the activity of the nervous system.

Answer: TRUE

11

6) ACTH stimulates the adrenal cortex to release corticosteroid hormones.

Answer: TRUE

12

7) LH is also referred to as a gonadotropin.

Answer: TRUE

13

8) The only known effect of prolactin in humans is to produce impotence in males.

Answer: FALSE

14

9) Oxytocin is a strong stimulant of uterine contractions.

Answer: TRUE

15

10) Follicle cells of the thyroid gland produce thyroglobulin, while follicle cells of the parathyroid
produce calcitonin.

Answer: FALSE

16

11) The thyroid gland is embedded in the parathyroid tissue.

Answer: FALSE

17

12) The prime metabolic effect of cortisol is gluconeogenesis.

Answer: TRUE

18

13) The beta cells are the pancreatic islet cells that produce insulin.

Answer: TRUE

19

14) Most Type II diabetics do not produce insulin.

Answer: FALSE

20

15) Peptide hormones enter the target cells and elicit a response by mediating neurotransmitter
effects.

Answer: FALSE

21

16) Calcitonin is a peptide hormone that has destructive effects on the skeletal system.

Answer: FALSE

22

17) Aldosterone is the most potent mineralocorticoid produced in the adrenals but the least
abundant.

Answer: FALSE

23

18) Atrial natriuretic peptide is a hormone that controls blood pressure in part by increasing the
urinary excretion of sodium.

Answer: TRUE

24

19) While glucagon is a small polypeptide, it is nevertheless very potent in its regulatory effects.

Answer: TRUE

25

20) The thyroid gland is a large gland that controls metabolic functions throughout the life of an
individual.

Answer: TRUE

26

21) Many hormones synthesized in the gastrointestinal tract are chemically identical to brain
neurotransmitters.

Answer: TRUE

27

22) All of the following hormones are secreted by the adenohypophysis: ACTH, FSH, and LH.

Answer: TRUE

28

23) Iodine is an essential element required for the synthesis of thyroxine.

Answer: TRUE

29

24) The endocrine gland that is probably malfunctioning if a person has a high metabolic rate is
the parathyroid.

Answer: FALSE

30

25) Growth hormone always exerts its influence by targeting other endocrine glands to produce
hormones.

Answer: FALSE

31

26) Diabetes insipidus and diabetes mellitus are both caused by a genetic mutation involving the
synthesis of insulin.

Answer: FALSE

32

27) The stimulus for calcitonin release is usually excessive amounts of growth hormone synthesis

Answer: FALSE

33

28) Glucocorticoids are steroid hormones that usually enhance the immune responses when an
individual is suffering from severe stress.

Answer: FALSE

34

29) Direct gene activation involves a second-messenger system.

Answer: FALSE

35

30) All peptide hormone synthesis requires gene activation that produces mRNA.

Answer: TRUE

36

31) All adenohypophyseal hormones except GH affect their target cells via a cyclic AMP
second-messenger.

Answer: TRUE

37

If you have any questions or notice any mistakes,
Please message me. I will try to reply within 48 hours.
Thank you for taking the time to view my notecards!

Good luck in your class!


Related pages


human anatomy & physiology ninth editionmastering biologoysynonyms for enthusiastican enzyme that will digest proteins into peptides isholes anatomy and physiology 11th edition onlinechapter 13 anatomy and physiology coloring workbook answerspill chart identifierhelper or suppressor cells are types ofprototype is to category as ________ is to ________does skeletal muscle have gap junctionswhat gland secretes antidiuretic hormonewhich best describes the order of actions by rna polymerasewhere is s1 and s2 heardcomplex media microbiologyskeleton organsepigastric pain nauseawhat is a folkwayemphysema dead spacethe backbone of a dna strand is composed ofis biotin water or fat solubleamerican dad stans dadelements flashcardsmastering and chemistryendocrine system and blood pressurefusion of fontanellesdefinition of brindledprocess of visual examination of the urinary bladderformation of male gametophytesuffix asegeometry vocabulary dictionaryexplain polyploidychase modification formsfunction of the scrotumidentify the reactants and products of photosynthesiseconomics chapter 2 quizletbones that form the nasal cavitychemical reactions that require the input of energy areuterine anatomy ligamentsquizlet for psychologythe stomach secretesthe agricultural adjustment administration attempted tobronchial and vesicular breathingdescribe the alternation of generations in plantswhat is the main function of the krebs cycleanatomy directional terms gamewhich kingdom does amoeba belong tophosphorus valence electronsthe human vocal cords are located in theneuroglia in the nervous system function tostructure and function of the penisdescribe gas transport across the plasma membranespinal nerve quizhow does leukemia affect the circulatory systemhesi a2 practice test vocabularyhuman anatomy of digestive systemhow does cartilage grow in the epiphyseal platecoccyx varaventral body cavityapush gameswhich of the following tissues is avascularastana currencyrespiratory acidosis occurs whenwhen renin is released from the kidneyosmotic pressure hydrostatic pressureeasy notes anatomy and physiologyrhinosinusitusis acetaminophen an nsaid drugdorsiflexesglo germdefine hematocritbipolar neuronswhat gland produces thymosinwhich events occur during prophaselipids test questionsfour muscles used for intramuscular injectionsfoods that provide zero discretionary caloriescerebellar homunculusaspersion sentencemathsformulaeolfactory cells and taste buds are normally stimulated bysex pili in bacteriaenzyme complexescomposed of dna and protein found in nucleuseasy notecards reproductive systemtransient microbiota definition