Cancel
© 2016 start-seeking.ru
card-image

Chapter 15 The Special Senses Exam

Set Details Share
Helpfulness: +20
created 6 years ago by SuperNerdo
134,949 views

Chapter 15 The Special Senses Multiple Choice Exam

updated 5 years ago by SuperNerdo

Grade levels:
College: First year, College: Second year, College: Third year, College: Fourth year

show more
1

1) What is the main function of the rods in the eye?

A) depth perception
B) color vision
C) vision in dim light
D) accommodation for near vision

Answer: C

2

2) What structure regulates the amount of light passing to the visual receptors of the eye?

A) aqueous humor
B) lens
C) cornea
D) iris

Answer: D

3

3) Receptors for hearing are located in the ________.

A) cochlea
B) semicircular canals
C) tympanic membrane
D) vestibule

Answer: A

4

4) Presbyopia is not ________.

A) the loss of elasticity of the lens
B) the unequal curvature of refracting surfaces
C) common in individuals over 50
D) called ʺold personʹs visionʺ

Answer: B

5

5) The oil component found in tears is produced by the ________.

A) lacrimal glands
B) ciliary gland
C) conjunctiva
D) tarsal glands

Answer: D

6

6) The receptor for static equilibrium is the ________.

A) semicircular canals
B) macula
C) utricle
D) cochlear duct

Answer: B

7

7) Farsightedness is more properly called ________.

A) myopia
B) hypopia
C) hyperopia
D) presbyopia

Answer: C

8

8) Inhibitory cells in the olfactory bulbs are called ________.

A) mitral cells
B) granule cells
C) sustentacular cells
D) basal cells

Answer: B

9

9) Which of the following structures is not part of the external ear?

A) pinna
B) external auditory meatus
C) tympanic membrane
D) pharyngotympanic tube

Answer: D

10

10) Nerve fibers from the medial aspect of each eye ________.

A) go to the superior colliculus only
B) pass posteriorly without crossing over at the chiasma
C) divide at the chiasma, with some crossing and some not crossing
D) cross over to the opposite side at the chiasma

Answer: D

11

11) Ordinarily, it is not possible to transplant tissues from one person to another, yet corneas can
be transplanted without tissue rejection. This is because the cornea ________.

A) is not a living tissue
B) has no nerve supply
C) has no blood supply
D) does not contain connective tissue

Answer: C

12

12) The oval window is connected directly to which passageway?

A) scala vestibuli
B) external auditory meatus
C) pharyngotympanic tube
D) scala tympani

Answer: A

13

13) There are three layers of neurons in the retina. The axons of which of these neuron layers form
the optic nerves?

A) bipolar cells
B) ganglion cells
C) cone cells
D) rod cells

Answer: B

14

14) The first ʺway stationʺ in the visual pathway from the eye, after there has been partial
crossover of the fibers in the optic chiasma, is the ________.

A) superior colliculi
B) lateral geniculate body of the thalamus
C) visual cortex
D) temporal lobe

Answer: B

15

15) As sound levels increase in the spiral organ (of Corti), ________.

A) outer hair cells stiffen the basilar membrane
B) outer hair cells bend the cilia away from the kinocilium
C) inner hair cells stiffen the basilar membrane
D) inner hair cells bend the cilia away from the kinocilium

Answer: A

16

16) Which of the following is true about gustatory receptors?

A) In order for a chemical to be sensed, it must be hydrophobic.
B) The receptors generate an action potential in response to chemical stimuli.
C) Complete adaptation occurs in about one to five minutes.
D) All gustatory receptors have the same threshold for activation.

Answer: C

17

17) Taste buds are not found ________.

A) in fungiform papillae
B) in filiform papillae
C) in circumvallate papillae
D) lining the buccal cavity

Answer: B

18

18) Select the correct statement about olfaction.

A) Olfactory receptors have a high degree of specificity toward a single type of chemical.
B) Some of the sensation of olfaction is actually one of pain.
C) Substances must be volatile and hydrophobic in order to activate olfactory receptors.
D) Olfactory adaptation is only due to fading of receptor cell response.

Answer: B

19

19) Photoreceptors ________.

A) replicate to replace damaged cells, in order to maintain normal vision
B) package visual pigment in membrane-bound discs, which increases the efficiency of
light trapping
C) possess an inner segment, which is the receptor region
D) called cones possess a short conical inner segment

Answer: B

20

20) Olfactory glands function to ________.

A) produce olfactory cells
B) assist in detection of odors
C) produce Ca+ ions that are taken up by the olfactory receptor cells for their use
D) secrete mucus

Answer: D

21

21) U.S. employees must wear hearing protection at ________ dB or above.

A) 100
B) 90
C) 80
D) 70

Answer: B

22

22) The ciliary body does not ________.

A) belong to the anterior chamber of the eye
B) pull on the ciliary zonule
C) secrete aqueous humor
D) attach to the iris

Answer: A

23

23) What is a modiolus?

A) bone in the center of a semicircular canal
B) bone around the cochlea
C) a bone pillar in the center of the cochlea
D) a bony area around the junction of the facial, vestibular, and cochlear nerves

Answer: C

24

24) Which statement about malnutrition-induced night blindness is most accurate?

A) The most common cause is vitamin D deficiency.
B) Vitamin supplements will reverse degenerative changes.
C) Visual pigment content is reduced in both rods and cones.
D) The impaired vision is caused by reduced cone function.

Answer: B

25

25) Dark adaptation ________.

A) is much faster than light adaptation
B) results in inhibition of rod function
C) involves improvement of acuity and color vision
D) involves accumulation of rhodopsin

Answer: D

26

26) Conscious perception of vision probably reflects activity in the ________.

A) thalamus
B) occipital lobe of the cortex
C) chiasma
D) superior colliculus

Answer: B

27

27) The optic radiations project to the ________.

A) medial retina
B) lateral geniculate body
C) primary visual cortex
D) optic chiasma

Answer: C

28

28) Visual inputs to the ________ serve to synchronize biorhythms with natural light and dark.

A) pretectal nuclei
B) lateral geniculate body
C) superior colliculi
D) suprachiasmatic nucleus

Answer: D

29

29) Information from balance receptors goes directly to the ________.

A) motor cortex
B) visual cortex
C) brain stem reflex centers
D) back muscles

Answer: C

30

30) Motion sickness seems to ________.

A) respond best to medication taken after salivation and pallor begins
B) respond best to medication that ʺboostsʺ vestibular inputs
C) result from activation of nausea centers in the brain stem
D) result from mismatch between visual and vestibular inputs

Answer: D

31

31) In the uterus ________.

A) the fetus cannot see and therefore visual cortical connections are not made
B) the fetus can see only light and shadow, but not forms, so partial visual connections are
made
C) despite the fact that the fetus cannot see, functional visual cortical connections are
established
D) scanty visual connections are made that proliferate greatly during infancy

Answer: C

32

32) Most newborns ________.

A) are myopic
B) often use only one eye at a time
C) see in tones of red and green only
D) cry with copious tears

Answer: B

33

33) The blind spot of the eye is ________.

A) where more rods than cones are found
B) where the macula lutea is located
C) where only cones occur
D) where the optic nerve leaves the eye

Answer: D

34

34) The first vestiges of eyes in the embryo are called ________.

A) mesenchyme
B) optic discs
C) optic vesicles
D) optic cups

Answer: C

35

35) Which pairing of terms is incorrectly related?

A) frequency: loudness
B) quality: multiple frequencies
C) frequency: pitch
D) frequency: wavelength

Answer: A

36

36) Olfactory cells and taste buds are normally stimulated by ________.

A) substances in solution
B) stretching of the receptor cells
C) the movement of otoliths
D) movement of a cupula

Answer: A

37

37) Which of the following could not be seen as one looks into the eye with an ophthalmoscope?

A) macula lutea
B) optic chiasma
C) fovea centralis
D) optic disk

Answer: B

38

38) The cells of the retina in which action potentials are generated are the ________.

A) rods and cones
B) bipolar cells
C) ganglion cells
D) amacrine cells

Answer: C

39

39) During dark adaptation ________.

A) the sensitivity of the retina decreases
B) the rate of rhodopsin breakdown is accelerated
C) rhodopsin accumulates in the rods
D) the cones are activated

Answer: C

40

40) Tinnitis, vertigo, and gradual hearing loss typify the disorder called ________.
A) Ménièreʹs syndrome
B) conjunctivitis
C) strabismus
D) motion sickness

Answer: A

41

41) Which of the following is not a characteristic of olfactory receptor cells?

A) They are ciliated.
B) They are unipolar neurons.
C) They are chemoreceptors.
D) They have a short life span of about 60 days.

Answer: B

42

42) An essential part of the maculae involved in static equilibrium is (are) the ________.
A) spiral organ (of Corti)
B) cupula
C) scala media
D) otoliths

Answer: D

43

43) Which of the following is true about light and vision?

A) Human photoreceptors respond to light in the 100-300 nm range.
B) When we see the color of an object, all light is being absorbed by that object except for
the color being experienced.
C) Light is a form of electromagnetic radiation that slows down as it enters a medium of
relatively less density.
D) The greater the incident angle of light striking a refractive surface, the less the amount of
light bending.

Answer: B

44

44) The tarsal plate of the eyelid ________.

A) is composed of connective tissue surrounding a thin cartilage plate
B) is connected to the superior rectus muscle
C) is connected to the levator palpebrae
D) assists in the act of winking

Answer: C

45

45) Which of the following is true about photoreceptors?

A) Rods absorb light throughout the visual spectrum but confer only gray tone vision.
B) In dim light, images are focused directly on the rods in the fovea centralis.
C) Three types of color-sensitive photoreceptors exist: red, green, and yellow.
D) If all cones are stimulated equally, all colors are absorbed by the cones and the color
perceived is black.

Answer: A

46

46) Select the correct statement about equilibrium.

A) The weight of the endolymph contained within the semicircular canals against the
maculae is responsible for static equilibrium.
B) Cristae respond to angular acceleration.
C) Hair cells of both types of equilibrium hyperpolarize only, resulting in an increased rate
of impulse transmission.
D) Due to dynamic equilibrium, movement can be perceived if rotation of the body
continues at a constant rate.

Answer: B

47

47) The eye muscle that elevates and turns the eye laterally is the ________.

A) lateral rectus
B) superior oblique
C) inferior oblique
D) medial rectus

Answer: C

48

48) The receptor membranes of gustatory cells are ________.

A) basal cells
B) gustatory hairs
C) fungiform papillae
D) taste buds

Answer: B

49

49) Light passes through the following structures in which order?

A) vitreous humor, lens, aqueous humor, cornea
B) cornea, aqueous humor, lens, vitreous humor
C) cornea, vitreous humor, lens, aqueous humor
D) aqueous humor, cornea, lens, vitreous humor

Answer: B

50

50) Damage to the medial recti muscles would probably affect ________.

A) refraction
B) accommodation
C) convergence
D) pupil constriction

Answer: C

51

51) Which statement about sound localization is not true?

A) It requires processing at the cortical level.
B) It requires input from both ears.
C) It uses time differences between sound reaching the two ears.
D) It is difficult to discriminate sound sources in the midline.

Answer: A

52

52) As sound intensity increases, we hear the sound as a louder sound at the same pitch. This
suggests that ________.

A) 540-Hz-receptive cells are particularly refractory
B) cochlear cells that respond to the same pitch vary in responsiveness
C) the timing of the cochlear vibrations encodes the pitch
D) inhibitory postsynaptic potentials (IPSPs) are building up in the auditory cortex

Answer: B

53

53) Which of the following is not a possible cause of conduction deafness?

A) impacted cerumen
B) middle ear infection
C) cochlear nerve degeneration
D) otosclerosis

Answer: C

54

54) Visual processing in the thalamus does not contribute significantly to ________.

A) depth perception
B) high-acuity vision
C) night vision
D) movement perception

Answer: C

55

55) ________ is a disorder of the olfactory nerves.

A) Uncinate fits
B) Anosmias
C) Scotoma
D) Otalgia

Answer: B

56

56) Visible light fits between ________.

A) X rays and UV
B) gamma rays and infrared
C) microwaves and radio waves
D) UV and infrared

Answer: D

57

57) Ceruminous glands are ________.

A) saliva glands found at the base of the tongue
B) modified apocrine sweat glands
C) glands found in the lateral corners of your eye
D) modified taste buds

Answer: B

58

If you have any questions or notice any mistakes,
Please message me. I will try to reply within 48 hours.
Thank you for taking the time to view my notecards!

Good luck in your class!


Related pages


fundamentals of nursing review questionsgi tract epitheliumchapter 9 muscles and muscle tissue study guide answerslong bones grow in length at theepitrochlearis catpackages proteins for transport out of the cellvertebral type containing foramina in the transverse processesproximodistal trend of body growthbundle of axonsparts of nephron and functionmeans and mediansastb flashcardsduring the process of protein synthesis each trna carries onemature bone cells are calledolfactory receptors are locatedphlebotomy tubes order of drawaortic arch baroreceptorfunctional group carboxylcoronary diagramcholesterol phospholipids and glycolipids are examples ofif most of the normal microbiota and transientmetaphase to anaphasedescribe the hershey-chase experimentwarka vase historychromatids are separated from each otherperiodic table of elements phosphorusscopy medical terminologywhat organs are located in the mediastinummechanical quiz questionsanterior heart diagramwhere is dense connective tissue foundwhat is the effect of hyperventilation on phthe amount of oxygen bound to hemoglobinmicrobiology lab test 1which organelle or structure is absent in plant cellsphotosynthesis occurs wherea major spine flexormicrobes that cause disease are calledfractions and decimal equivalentslocation of trnapillar retractorthe wilmot proviso proposed that slavery should be banned fromwhat is the magnification of the low power objective lensbacteria process undigested chyme from the small intestinewhat are tropic hormonesacls flashcardshow to viruses replicatelifespan quizcardiac nclex questions quizletsteps in citric acid cycleprimary germ layerthe relationship between the hypothalamus and the pituitary glanddifferent types of terrestrial biomeswhat is a bundle of neurons calleddaniel webster apushfind q1 q2 and q3 for the data set belowproteinuria utileast solublelymph tongue piercingcell transport review answersumbilical blood vesselslord of the flies review questions and answersnames of countries and capitalsoligopoly curveimvic test in microbiologyis co2 a covalent compounddamage to the ponsovulation stagefunction of osteogenic cellsmuscle anatomy quizzesmonomers in lipidslargest artery of the bodyfreely movable joints are lubricated bymarket segmentation of dove soapdefine pituitary