Chapter 25 The Urinary System Matching / Lab Exam

Helpfulness: +18
Set Details Share
created 6 years ago by SuperNerdo
50,079 views
Lab questions Matching questions True-False questions
show moreless
Page to share:
Embed this setcancel
COPY
code changes based on your size selection
Size:
X
Show:
1
card image

Figure 25.1
Using Figure 25.1, match the following:

1) Glomerulus.

2) Afferent arteriole.

3) Collecting duct.

4) Loop of Henle.

5) Peritubular capillaries.

6) Structure most closely associated with granular cells.

7) Medulla of the kidney.

1. Answer: C

2. Answer: A

3. Answer: B

4. Answer: E

5. Answer: D

6. Answer: A

7. Answer: E

2
card image

Figure 25.2
Using Figure 25.2, match the following:

8) Podocyte.

9) Is composed of simple squamous epithelium.

10) Collecting duct cells.

11) Proximal convoluted tubule cells.

12) Filtrate at the site of these cells is about the same osmolarity as blood plasma.

13) Cells that are the most active in reabsorbing the filtrate.

14) Cells that reabsorb virtually all the nutrients.

15) Cells that are most affected by ADH.

16) Almost no water is absorbed in these cells.

8. Answer: B
Page Ref: 970; Fig. 25.9

9. Answer: A
Page Ref: 964; Fig. 25.7

10. Answer: C
Page Ref: 965; Fig. 25.5

11. Answer: E
Page Ref: 965; Fig. 25.5

12. Answer: E
Page Ref: 966; Fig. 25.5

13. Answer: E
Page Ref: 966; Fig. 25.5

14. Answer: E
Page Ref: 966; Fig. 25.5

15. Answer: C
Page Ref: 966; Fig. 25.5
16. Answer: D
Page Ref: 966; Fig. 25.5

3

Match the following:

A) Site at which most of the tubular reabsorption occurs.
B) Blood supply that directly receives substances from the tubular cells.
C) Site of filtrate formation.
D) Site that drains the distal convoluted tubule.

17) Proximal convoluted tubule.

18) Glomerulus.

19) Peritubular capillaries.

20) Collecting duct.

Answers:
17) A
Page Ref: 966, 974

18) C
Page Ref: 969

19) B
Page Ref: 968

20) D
Page Ref: 966

4

True/False Questions

1) If the GFR is too low, needed substances may pass so quickly through the renal tubules that
they are not absorbed and instead are lost in the urine.

Answer: FALSE
Page Ref: 972

5

2) In the kidneys, the countercurrent mechanism involves the interaction between the flow of
filtrate through the loop of Henle of the juxtamedullary nephrons (the countercurrent multiplier)
and the flow of blood through the limbs of adjacent blood vessels (the countercurrent
exchanger). This relationship establishes and maintains an osmotic gradient extending from the
cortex through the depths of the medulla that allows the kidneys to vary urine concentration
dramatically

Answer: TRUE
Page Ref: 979-982

6

3) The ureter transports urine from the kidney to the urinary bladder.

Answer: TRUE
Page Ref: 985

7

4) Water reabsorption through the proximal convoluted tubule is termed obligatory water
reabsorption, whereas water reabsorption through the distal convoluted tubule is termed
facultative water reabsorption.

Answer: TRUE
Page Ref: 975, 978

8

5) The position of the kidneys behind the
peritoneal lining of the abdominal cavity is described by the term retroperitoneal.

Answer: TRUE
Page Ref: 961

9

6) The entire responsibility for urine formation lies with the nephron.

Answer: TRUE
Page Ref: 964

10

7) Urine is 95% water by volume.

Answer: TRUE
Page Ref: 985

11

8) The act of emptying the bladder is called voiding.

Answer: TRUE
Page Ref: 988

12

9) Glomerular filtration is an ATP-driven process.

Answer: FALSE
Page Ref: 969

13

10) In the absence of hormones, the distal tubule and collecting ducts are relatively impermeable
to water.

Answer: TRUE
Page Ref: 978

14

11) The collecting duct is impermeable to water in the presence of ADH.

Answer: FALSE
Page Ref: 978

15

12) The urethra contains an internal sphincter of smooth muscle.

Answer: TRUE
Page Ref: 987

16

13) Angiotensin II is a substance made by the body to lower blood pressure during stress.

Answer: FALSE
Page Ref: 974

17

14) Aldosterone is a hormone that causes the renal tubules to reclaim sodium ions from the
filtrate.

Answer: TRUE
Page Ref: 978

18

15) Blood pressure in the renal glomerulus is lower than in most parts of the body in order to
conserve body water.

Answer: FALSE
Page Ref: 969

19

16) The proximal convoluted tubule is the portion of the nephron that attaches to the collecting
duct.

Answer: FALSE
Page Ref: 966

20

17) Urea is reabsorbed in the loop of Henle.

Answer: FALSE
Page Ref: 976-978

21

18) Incontinence is the inability to control voluntary micturition.

Answer: TRUE
Page Ref: 988

22

19) The myogenic mechanism reflects the tendency of vascular smooth muscle to stretch.

Answer: FALSE
Page Ref: 972

23

20) An excessive urine output is called anuria.

Answer: FALSE
Page Ref: 974

24

21) Tubular secretion is effective in controlling blood pH.

Answer: TRUE
Page Ref: 978

25

22) The trigone is so named because of the shape of the urinary bladder.

Answer: FALSE
Page Ref: 986

26

23) Atrial naturetic peptide inhibits sodium reabsorption.

Answer: TRUE
Page Ref: 974

27

24) The macula densa cells are chemoreceptors that respond to changes in the urea content of the
filtrate.

Answer: FALSE
Page Ref: 968-969

28

25) Blood in the urine may be a symptom of bladder cancer.

Answer: TRUE
Page Ref: 985; Tbl. 25.2

29

26) Obligatory water reabsorption involves the movement of water along an osmotic gradient.

Answer: TRUE
Page Ref: 975

30

27) Having a kinked ureter is called renal ptosis.

Answer: FALSE
Page Ref: 961

31

If you have any questions or notice any mistakes,
Please message me. I will try to reply within 48 hours.
Thank you for taking the time to view my notecards!

Good luck in your class!


Related pages


most nephrons are located within the renalduring glycolysis molecules of glucose aregriffith and transformationwhat is the hybridization of co32smooth muscle cells possess central nuclei but lack striationsinterstitial bone growthwhich of the following is a symptom of brucellosiswhat are plasma membranes permeable tocalumny definition sentencealveolar membraneprotein synthesis in ribosomesgrooves of the brainduring the sheep heart dissectionmicroscope 10xmanitol saltlumen of the digestive tractdefine choroid coatfixity of species conceptspinal nerves and nerve plexusesbartending drinks recipescoenocytic conditionorigin of flexor carpi radialiswhat is the role of the valves in the heartwhich of the following are composed of myosinmonopolistically competitive firmdecarboxylation amino acidsa standardized language used to manipulate data is _____ventrogluteal injection landmarkpulmonary circuit definitionmonocyte slidecohesive bondingchemical naming practicewhich of the following affects the weathering rateone way amnesicsterilize mattressarthrokinematics of elbowblood vessels that supply blood to the heartsalivary glands produce salivary amylase whichpain impulses are first processed in thedefine absorption in digestive systemsynovial chewschapter 15 flashcards quizletthe great gatsby characterswhich hormone is sometimes given to women to induce laborasexual reproduction in angiospermstype of synovial jointsfunctional group of oxalic acidhow many protons and neutrons does magnesium havehow are epithelial cells adapted to their functionurine output more than inputap gov flashcardscondensation of chromatinafi 62-601how do skeletal muscle fibers differ from typical cellsfunctions of the valves in the heartsix right of medication administrationap biology chapter 12 cell cycledigestive system easy notecardsskeleton of the thoraxsoft keratinto kill a mockingbird trivia questionsgross anatomy of the human urinary systemphlebostatictroponin tropomyosin complex206 bones of the body listsympathetic innervation of parotid glandthe primary pigments contained in the epidermis arehow to auscultate apical pulsedefine ventricular contractionandrogens such as testosterone are produced by thewordly wise book 5 word listwhich of the following statements about pacs is falsesurgical pharmacology and anesthesia