Cancel
© 2016 start-seeking.ru
card-image
camera

Chapter 4

Set Details Share
Helpfulness: +2
created 1 year ago by Lazybones
5,426 views

updated 1 year ago by Lazybones

show more
1

1) Which of the following statements is INCORRECT regarding prokaryotic cells?

A) Their DNA is not enclosed within a membrane.

B) They lack membrane-enclosed organelles.

C) They typically have a circular chromosome.

D) They reproduce by binary fission.

E) They lack a plasma membrane.

Answer: E

2

2) Each of the following statements concerning the gram-positive cell wall is true EXCEPT

A) it maintains the shape of the cell.

B) it is sensitive to lysozyme.

C) it protects the cell in a hypertonic environment.

D) it contains teichoic acids.

E) it is sensitive to penicillin.

Answer: C

3

3) Which of the following statements best describes what happens when a bacterial cell is placed in a solution containing 5% NaCl?

  1. A) Sucrose will move into the cell from a higher to a lower concentration.
  2. B) The cell will undergo osmotic lysis.
  3. C) Water will move out of the cell.
  4. D) Water will move into the cell.
  5. E) No change will result; the solution is isotonic.

Answer: C

4

4) A gram-positive bacterium suddenly acquires resistance to the antibiotic methicillin. This trait most likely occurred due to acquisition of new genetic information through

  1. A) conjugation.
  2. B) binary fission.
  3. C) meisosis.
  4. D) transformation.
  5. E) transduction.

Answer: A

5

5) By which of the following mechanisms can a cell transport a substance from a lower to a higher concentration?

  1. A) simple diffusion
  2. B) facilitated diffusion
  3. C) active transport
  4. D) extracellular enzymes
  5. E) aquaporins

Answer: C

6

6) Which of the following is NOT a typical characteristic of most bacterial plasma membranes?

  1. A) site of energy production
  2. B) composed of a phospholipid bilayer
  3. C) contains proteins
  4. D) contains cholesterol
  5. E) is selectively permeable

Answer: D

7

7) Which one of the following organisms has a cell wall?

A) protoplasts

B) fungi

C) L forms

D) mycoplasmas

E) animal cells

Answer: B

8

8) Which of the following statements is TRUE?

A) Endospores are for reproduction.

B) Endospores allow a cell to survive environmental changes by producing a dormant period with no growth.

C) Endospores are easily stained in a Gram stain.

D) A cell produces one endospore and keeps growing.

E) A cell can produce many endospores.

Answer: B

9

9) Which of the following pairs is mismatched?

A) endoplasmic reticulum — internal transport

B) Golgi complex — secretion

C) mitochondria — ATP production

D) centrosome — food storage

E) lysosome — digestive enzymes

Answer: D

10

10) Which of the following organelles most closely resembles a prokaryotic cell?

A) nucleus

B) mitochondrion

C) Golgi complex

D) vacuole

E) cell wall

Answer: B

11
card image

11) Which drawing in Figure 4.1 is a tetrad?

A) a

B) b

C) c

D) d

E) e

Answer: B

12
card image

12) Which drawing in Figure 4.1 possesses an axial filament?

A) a

B) b

C) c

D) d

E) e

Answer: A

13
card image

13) Which drawing in Figure 4.1 is streptococci?

A) a

B) b

C) c

D) d

E) e

Answer: D

14

14) Antibiotics that target cell wall synthesis ultimately cause bacterial cell death as a result of

A) osmotic lysis.

B) inhibition of molecular transport.

C) decreased synthesis of plasma membrane.

D) plasmolysis.

E) cell shrinkage.

Answer: A

15

15) Bacteria are a commonly used organism for studies of genetic material in the research laboratory. The nucleic acids must first be isolated from the cells for these studies. Which of the following would most likely be used to lyse gram-positive bacterial cells for nucleic acid isolation?
A) lysozyme
B) polymixins
C) alcohol
D) water
E) mycolic acid

Answer: A

16

16) Which of the following statements about gram-negative cell walls is FALSE?

A) They protect the cell in a hypotonic environment.

B) They have an extra outer layer composed of lipoproteins, lipopolysaccharides, and phospholipids.

C) They are toxic to humans.

D) They are sensitive to penicillin.

E) Their Gram reaction is due to the outer membrane.

Answer: D

17

17) Which of the following structures is NOT found in some prokaryotic cells?

  1. A) flagellum
  2. B) axial filament
  3. C) cilium
  4. D) pilus
  5. E) peritrichous flagella

Answer: C

18

18) Functions of the glycocalyx include all of the following EXCEPT

A) biofilm formation.

B) increased virulence.

C) source of nutrition.

D) protection against dehydration.

E) binary fission.

Answer: E

19

19) Which structure acts like an "invisibility cloak" and protects bacteria from being phagocytized?

A) slime layer

B) fimbriae

C) capsule

D) cell membrane

E) cell wall

Answer: C

20

20) Which of the following is NOT part of the passive transport process?

A) plasma membrane

B) transporter proteins

C) ATP

D) concentration gradient

E) aquaporins

Answer: C

21
card image

Which of the following terms best describes the cell in Figure 4.2?

A) peritrichous flagella

B) amphitrichous flagella

C) lophotrichous flagella

D) monotrichous flagellum

E) axial filament

Answer: C

22

22) In bacteria, photosynthetic pigments are found in

A) chloroplasts.

B) cytoplasm.

C) chromatophores.

D) mesosomes.

E) ribosomes.

Answer: C

23

23) The difference between simple diffusion and facilitated diffusion is that facilitated diffusion

A) moves materials from a higher to a lower concentration.

B) moves materials from a lower to a higher concentration.

C) requires ATP.

D) requires transporter proteins.

E) does not require ATP.

Answer: D

24

24) The terms "run" and "tumble" are generally associated with

A) cell wall fluidity.

B) taxic movements of the cell in response to attractants or repellents.

C) clustering properties of certain rod-shaped bacteria.

D) cell membrane synthesis.

Answer: B

25

25) You have isolated a motile, gram-positive cell with no visible nucleus. You can safely assume that the cell

A) has 9 pairs + 2 flagella.

B) has a mitochondrion.

C) has a cell wall.

D) lives in an extreme environment.

E) has cilia.

Answer: C

26

26) Fimbriae and pili differ in that

A) there are only one or two pili per cell.

B) pili are used for motility.

C) pili are used to transfer DNA.

D) pili are used for transfer of DNA and motility.

E) pili are used for attachment to surfaces.

Answer: D

27
card image

27) In Figure 4.3, which diagram of a cell wall is a gram-negative cell wall?

A) a

B) b

C) both a and b

D) neither a nor b

E) The answer cannot be determined based on the information provided.

Answer: B

28
card image

28) In Figure 4.3, which diagram of a cell wall possesses lipid A/endotoxin responsible for symptoms associated with infection?

A) a

B) b

C) both a and b

D) neither a nor b

E) The answer cannot be determined based on the information provided.

Answer: B

29
card image

29) In Figure 4.3, which diagram of a cell wall has a structure that protects against osmotic lysis?

A) a

B) b

C) both a and b

D) neither a nor b

E) The answer cannot be determined based on the information provided.

Answer: C

30
card image

30) In Figure 4.3, which diagram of a cell wall is decolorized by alcohol?

A) a

B) b

C) both a and b

D) neither a nor b

E) The answer cannot be determined based on the information provided.

Answer: B

31
card image

31) In Figure 4.3, which diagram of a cell wall is resistant to many antibiotics (e.g., penicillin)?

A) a

B) b

C) both a and b

D) neither a nor b

E) The answer cannot be determined based on the information provided.

Answer: B

32
card image

32) In Figure 4.3, which diagram of a cell wall contains teichoic acids?

A) a

B) b

C) both a and b

D) neither a nor b

E) The answer cannot be determined based on the information provided.

Answer: A

33

33) In Figure 4.3, which diagram of a cell wall contains porins?

A) a

B) b

C) both a and b

D) neither a nor b

E) The answer cannot be determined based on the information provided.

Answer: A

34

34) Where are phospholipids most likely found in a prokaryotic cell?

A) flagella

B) around organelles

C) the plasma membrane

D) ribosomes

E) the plasma membrane and around organelles

Answer: C

35

35) Where are phospholipids most likely found in a eukaryotic cell?

A) surrounding flagella

B) around organelles

C) the plasma membrane

D) ribosomes

E) the plasma membrane, around organelles, and surrounding flagella

Answer: E

36

36) Which of the following is NOT found or observed to occur in both mitochondria and prokaryotes?

A) circular chromosome

B) 70S ribosomes

C) cell wall

D) binary fission

E) ATP-generating mechanism

Answer: C

37

37) Which of the following statements is correct about passive diffusion?

A) It requires an expenditure of energy by the cell.

B) It is a process in which molecules move from a region of higher concentration to a region of lower concentration (or down a concentration gradient).

C) It is a process in which molecules move from a region of lower concentration to one of higher concentration (or up a concentration gradient).

D) It may require a transport protein.

E) It involves movement of molecules down a concentration gradient and may require a transport protein.

Answer: E

38

38) Oxygen crosses a plasma membrane

A) by osmosis.

B) through simple diffusion.

C) with the help of a nonspecific transporter.

D) through facilitated diffusion.

E) through porins.

Answer: B

39

39) In a hypertonic solution, a bacterial cell will typically

A) lyse.

B) burst.

C) stay the same.

D) plasmolyze.

E) osmolyze.

Answer: D

40

40) What will happen if a bacterial cell is pretreated with a lysozyme solution, then placed in distilled water?

A) The cell will plasmolyze.

B) The cell will undergo osmotic lysis.

C) Water will leave the cell.

D) Lysozyme will diffuse into the cell.

E) No change will result; the solution is isotonic.

Answer: B

41

41) How do spirochetes and spirilla differ?

A) Spirochetes do not have a cell wall but spirilla do.

B) Spirilla are found in chains of cells whereas spirochetes exist as individual cells.

C) Spirilla have an external flagella but spirochetes have axial filaments.

D) Spirochetes have a rigid, corkscrew shape while spirilla are helical and more flexible.

E) Spirochetes and spirilla are basically the same organisms and the terms can be used interchangeably.

Answer: C

42

42) Which one of the following pairs is mismatched?

A) metachromatic granules - phosphate storage

B) lipid inclusions - energy reserve

C) ribosomes - carbon storage

D) sulfur granules - energy reserve

E) gas vacuoles - flotation

Answer: C

43

43) Which of the following are NOT energy reserves?

A) carboxysomes

B) polysaccharide granules

C) lipid inclusions

D) ribosomes

E) metachromatic granules

Answer: A

44

44) Which of the following is NOT a functionally analogous pair?

  1. A) nucleus -nucleiod region
  2. B) mitochondria - prokaryotic plasma membrane
  3. C) chloroplasts - thylakoids
  4. D) cilia - pili
  5. E) 9+2 flagella - bacterial flagella

Answer: D

45

45) The DNA found in most bacterial cells

A) is surrounded by a nuclear membrane.

B) utilizes histones for chromosomal packaging.

C) is circular in structure.

D) is linear in structure.

E) is found in multiple copies.

Answer: C


Related pages


phlebotomy state exam questionswhat do all deuterostomes have in commonlining of the thoracic cavityascending tracts in the spinal cord carrystimulus for secretion of parathyroid hormoneww2 apusheasy notes anatomy and physiologywhich valve prevents backflow into the right ventriclewhich part of an element determines its atomic numberdefine lymphatic systemwhich of the following statements is true regarding pulmonary circulationecology quiz questions0-100 in spanishch3coch3 iupac namewhich statement best describes saturationthe genetic information is coded in dna by the ________when calcium ions enter the synaptic terminalhow do muscle fibers contractbesides annelids segmentation is also seen intropical rainforest abiotic factors listis the liver an endocrine glandautoregulation and extrinsic regulationbacterial genetics quizwhich pathway represents the flow of electrons during photosynthesiscarbs lipids proteins and nucleic acidswhere are synovial membranes locatedstrom thurmond apushthe enzyme pepsin digestsstimulus transductionmedical word for kidney stoneslipid a endotoxinspecific heat capacity methanecharting by exception exampleshernia of the bladder is calledthe main function of the large intestine is tosympathetic cranial nervesdna rna proteins starts withtoo little secretion of cortisol and aldosterone causestaste gustatory areabiological cognitive and socioemotional processesmechanical and chemical barriers the inflammatory response and the immunelymphatic system tonsilsk ionabioticallybiology 7th edition campbellarticulating bones definitionalteration in bowel eliminationmedical terminology trophysynthesis of benzalacetoneis ch2f2 polarchapter 13 the peripheral nervous system and reflex activityfive routes of drug administrationantipodal cells definitionbutterflies and bullfrogs at the padchemical structure of glucose and fructosecollections of nerve cell bodies inside the cns are calledsynovial joint componentstrue breeding linedigestive enzymes chartmonophyletic taxamain functions of lymphatic system5 characteristics of epithelial tissuesimilarities between antigens and antibodiesbiology chapter 17 quizletwhat neurons stimulate muscles to contractendothelial lining of arteries and veinswhich best describes the first law of thermodynamicsduring which phase of meiosis does crossing over occurdna methylation and histone acetylation are examples oflabelling microscopequizlet microbiology chapter 5in which layer of skin are sebaceous glands foundamerican dad stans dadhormones secreted from the posterior pituitaryhydroxylation reactionsradiographic exposure factorson what bases are epithelial tissues classifiedwhat bones are in the appendicular skeleton